Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de Ileana

O scurta plimbare prin Zagreb

2 comentarii


Cand am plecat in Croatia cu destinatia insula Krk, am facut mai intai un mic popas de cateva ore in frumosul oras Zagreb. Am ajuns in jurul pranzului, pe o ploaie mocaneasca de octombrie, cu toate ca era august. Norocul nostru!!…

Asadar mi-am luat copiii (nu la spinare pentru ca sunt mari si au propriile lor picioare…) si impreuna cu ghidul si tot grupul am pornit la cucerirea si dezlegarea inca unei necunoscute turistice. Pe masura ce parcurgeam stradutele mai inguste sau bulevardele mai largi ale orasului, am reusit sa prind cat mai multe din ce ne explica ghidul foarte priceput in ale Croatiei in general…

Zagrebul, capitala Croatiei, este un oras care a aparut pe harta Europei acum aproape 1000 de ani. Astazi, metropola cocotata in mare parte pe muntele  Medevnica, a devenit una dintre cele mai boeme destinatii turistice ale batranului continent. Zagrebul nu este un oras prea mare si nu are mai mult de un milion de locuitori. Cu toate acestea, este un important centru economic, financiar si cultural, chiar daca nu este tocmai un megapolis  contemporan. Reprezinta insa un punct fierbinte pe harta turismului  mondial, reusind sa atraga an de an sute de mii de turisti din intreaga lume.

Zagrebul nu are faima si nici stralucirea unor mari metropole europene. Nu are nici fast si nici celebritate. Dar are un farmec aparte: este o oaza a linistii si a culorilor, un oras relaxat si relaxant, incarcat de istorie si cultura dar si cu multe posibilitati de distractie si petrecere a timpului liber in variate feluri.

Strabatand Zagrebul am observat ca este un oras in trei orase. Se intinde ca o cetate medievala impresionanta, avand in centru cel mai vechi parc din Europa, vizitat anual de tot mai multi turisti de pretutindeni. Vara este o delectare sa te plimbi in acea oaza de verdeata bogata, cu umbrare generoase facute din copacii batrani. Iar de-a lungul cararilor te intampina in fiece loc banci din lemn vopsit in negru, tot sa te odihnesti.

zagrebparculzagreb.parcul

Din punct de vedere turistic, capitala Croatiei este impartita in doua zone: am vizitat mai intai Orasul Vechi sau Orasul de Sus. Aceasta parte este cea mai veche si reprezinta partea turistica propriu-zisa a Zagrebului. Orasul de Jos si Noul Zagreb, reprezinta partea moderna si nonconformista a sa.

zagreb.centru

Ne-a placut tot “buchetul” acesta de orase  intr-unul singur. Orasul de Sus detine cladiri cu o vechime considerabila, tinand cont de faptul ca prima aglomerare urbana  de aici a fost atestata inca din  anul 1094. Principala atractie a orasului o constituie stradutele intortocheate si inguste, pavate cu piatra neuniforma si luminate si acum in mare parte cu lampi pe gaz. Am simtit cum atmosfera de aici m-a purtat agale in epoca medievala, epoca in care orasul se bucura de o oarecare popularitate in cercurile aristocratiei europene. Tot aici am vazut ca se gasesc si cele mai multe muzee precum si patrimoniul sau de pret, care te poarta lesne in perioada medievala. Dintre acestea mentionez doar Catedrala din Zagreb, cu turnurile sale inalte si cu sculpturile deosebite de deasupra portii de intrare si Biserica Sf. Marcu, ce este mai tot timpul in renovare, asa cum am gasit-o si noi. Tot aici mai sunt si cladirea Parlamentului, Biserica Sf. Mihail sau Poarta de Piatra ce dateaza din sec. al XIII-lea.

zagreb.bisericazagreb.bisericadetaliuzagreb.interiorbiserica

Orasul de Jos poarta amprenta stilului arhitectural baroc si neobaroc specific sec. 19. Si aici stradutele sunt inguste si pietruite, bogate in restaurante, baruri si cafenele cochete. In aceasta parte a orasului am facut un scurt “respiro” la o cafenea pentru a ne reincarca bateriile, band o cafea super gustoasa la un pret pe masura.

Orasul isi descopera in multe locuri tot felul de sculpturi, asezate si decorate cu gust, printre florile multicolore, care mai de care mai interesante. Acestea se gasesc indeosebi in Orasul Vechi.

zagreb.statuiezagreb.statuie1

Am pornit iarasi la drum si am tras in revista alte atractii ale Orasului de Jos: Teatrul National, Catedrala Sf. Stefan, Muzeul Mimara, piata in aer liber Dolac si Piata Ban Jelacik. Aici ne-am asezat  sa mancam un sandvis, ca eram osteniti de foame si de atata haladuit pe strazi. Si am trait un moment deosebit; in timp ce mancam, a venit un om imbracat in salopeta verde de la salubritatea orasului (mai vazusem si prin parc si pe strazi) calare pe o tricicleta. Avea in fata ghidonului o galeata in care punea gunoiul strans de pe strazi. S-a uitat lung la noi cum mancam, ne-a facut “curte” de jur imprejur, a maturat ceva mai departe de noi si a asteptat, probabil, sa vada daca ne cade ceva pe jos. Eu le-am spus copiilor sa aibe grija ca asta sta cu ochii pe noi ca pe butelie. Dar personajul vazand ca noi nu facem deloc murdar, a dat sa plece. Cand il vad ca se intoarce, se mai uita pe jos si vede un mic chistoc de tigara pierdut undeva in santul dintre pietrele de pavaj. Omul nostru constiincios, tacticos si cu rabdare, matura chistocul si-l pune pe faras si apoi in punga din galeata de pe tricicleta. Ne-am uitat dupa el mirati dar admirativ si le-am spus copiilor ca asta a fost o lectie de buna purtare si responsabilitate fata de munca acelui om, dar si o lectie de pastrarea curateniei orasului. Intr-adevar, Zagreb mi s-a parut foarte curat si sunt sigura ca se pune mare pret pe acest lucru. Intamplarea ne-a facut sa ne dam seama inca odata de faptul ca daca nu stii sa pastrezi curatenia intr-un loc, atunci si orasul sau locul va arata ca atare. Proverbul cu “Omul sfinteste locul” l-am spus atunci din nou  copiilor mei sa-l tina minte, inclusiv si acesta intamplare…

zagreb.centru1zagreb.centru2

Orasul cel Nou sau Noul  Zagreb nu l-am putut vedea decat de la distanta, de sus din Orasul Vechi, ca fiind cetatea zgarie norilor, unde modernismul atinge cote inalte si tumultul vietii contemporane are un ritm grabit, specific oraselor mari. Aici se afla cele mai importante centre comerciale si croatii se pot lauda cu mall-uri moderne si destul de ieftine, tocmai pe placul turistilor si nu numai…

zagrebhotelpalace

Am reusit sa intram si in cateva magazine unde ne-au incantat privirea multe suveniruri colorate si foarte diverse, la preturi nu prea piperate. Ne-am si indulcit, cumparand o cutiuta cu bombonele, privindu-le cu jind din vitrinele incarcate de tot felul de alte produse din ciocolata, o bunatate!Pana sa ajungem la destinatia noastra, KrK, Omisalj, am si dovedit cutia. Deh, fiind 3 si cutia cam mica…ce sa mai pastram?! Poate se topeau sub picaturile de ploaie…

zagreb.suveniruri

Ne-a parut rau ca nu am mai avut suficient timp la dispozitie pentru a arunca un ochi grabit si in Noul Zagreb, dar cine stie? poate o data viitoare…Zagreb ramane pentru mine un oras unde vechiul se armonizeaza cat mai placut cu noul si creeaza astfel un oras frumos, proaspat si foarte primitor.

Vacante de vis oriunde si oricand.

Articol scris de Ileana

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

2 gânduri despre „O scurta plimbare prin Zagreb

  1. Zagrebul e un oras placut, foarte in ton cu alte orase asemanatoare, din alte tari, care au facut parte din Imperiul Austro-Ungar (ca si Timisoara, de altfel:)). Au cam aceeasi arhitectura. Si eu am petrecut doar o jumatate de zi acolo, in drum spre insula Lastovo.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.