Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de Ileana

Viena – Muzica unui oras de poveste

4 comentarii


Primul meu contact cu Viena l-am avut in primul circuit european spre Paris. S-a petrecut vara cand am avut o vreme excelenta pentru excursii si orasul de poveste numit scurt Viena m-a cucerit din prima, cum se spune. Fiind in trecere, am poposit doar vreo 2 ore. Deci mare lucru nu am reusit sa vizitez atunci. Doar o scurta plimbare spre Palatul Hofburg, o fuga pe Ringul vienez si o vizita fulger la Stefan Dom. In anii care au urmat, circuitele pe care le-am mai facut prin vestul Europei mi-au dat ocazia sa revad Viena cu aceeasi placere daca nu chiar cu o placere si bucurie crescanda.

Imagine

De cate ori ma gandesc, citesc sau ascult ceva despre Viena, imi vin in minte acordurile unei muzici perfecte. Aceasta este incununarea unor talente inspirate de Creator si date unei familii unice din aceasta lume reala, dand nastere la o lume unica. Este lumea unei muzici divine, fermecatoare si de neconfundat a familiei Strauss, fie ca este vorba de tatal sau de fiu… Eu iubesc mult muzica si am o legatura speciala cu ea. Nu de alta, dar am facut pian…printre altele. Deci…De aceea, imi incep fiecare an, inca din prima zi, ascultand relaxata si incantata, privind la tv. concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Pentru mine este ceva sublim…nu am cuvinte sa descriu mereu ceea ce simt atunci!…Un vals elegant, o polca “jucausa”, un mars alert si maiestos, oricare ar fi, muzica este una singura; ea vorbeste limba universala si se contopeste cu acest oras vestit, numit VIENA.

Imagine

Imagine

Imagine

 Orasul, muzica, eleganta si rafinamentul vienez fauresc acea impletire a Perfectului care bucura pe orice om iubitor de frumos, nu doar de o muzica buna. Acordurile sublime, dansul, salile de bal, costumele si artistii care realizeaza de fiecare data un spectacol de zile mari, spun de fiecare data aceleasi povesti, dar totusi mereu altfel si altfel. Niciodata nu te poti plictisi si doresti mereu si mereu sa le asculti. Iar batrana Dunare, purtandu-si prin oras aceeasi vigoare si prospetime, isi canta vesela notele, acompaniind armonios sau dirijand ceea ce eu numesc “Muzica unui oras  de poveste – Viena”.

De cate ori am vizitat Viena am simtit ca orasul imi da acea stare de sarbatoare si de relaxare in orice anotimp. Am reusit sa o vad vara, cand verdele abunda pretutindeni, amestecat cu o paleta multicolora florala, ce se intrepatrunde perfect printre “salile” generoase formate de cladiri minunate ce alcatuiesc muzeul in aer liber, la discretia tuturor privirilor atunci cand vezi Viena.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Dar intr-o iarna am poposit pentru 3 zile in orasul muzicii, cand am petrecut cea mai frumoasa si speciala sarbatoare a unui Craciun de poveste. Am cunoscut atunci un oras incarcat de zambete si voie buna in asteptarea venirii noptii magice din an, noapte pe care toti o asteptam cu drag si nerabdare, indiferent ca suntem copii sau adulti. In acele zile am cunoscut cel mai mult Viena, cu tot aerul sau rece la nas, dar cu atat de multa caldura si ospitalitate. Chiar daca suntem in plina primavara si in curand vom sarbatori Pastele sfant, acum m-au invadat amintirile acelor zile magice de iarna vieneza. Asadar, voi scrie acum despre Viena vazuta si simtita de mine iarna. Sper ca acest lucru sa va faca placere si sa va incante imaginile pe care le voi atasa impresiilor mele.

Inca din primele zile ale lui decembrie si mai ales in acele zile de Craciun si pana aproape de Anul Nou, Viena isi pune mantia-i stralucitoare de sarbatoare. Piata de Craciun din fata primariei orasului te intampina cu braduleti si cu multe casute din lemn, ornate cu tot felul de ghirlande si beculete colorate. Seara, cand acestea se aprind si ai impresia ca orasul este ca un imens brad impodobit, parca esti deja in tara feeriei lui Mos Craciun. Si totusi, de ce n-ai fi?! Mosul este oriunde gaseste putina Iubire, Intelegere, Fericire si Bucurie; acolo unde fiecare este cu cineva drag alaturi si-si impartaseste toate gandurile si sentimentele sincere unul altuia.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

La Targul de Craciun din Viena gasesti tot felul de ornamente de impodobit casa sau bradul, multe dintre ele fiind facute manual si foarte multe sunt unicat. Acestea sunt cu totul special confectionate si zau de nu este tare greu sa alegi. Mirosul castanelor proaspat coapte, o cana de vin fiert cu scortisoara sau coji de mar si portocala iti imbie nasul cu aromele lor puternice si nu poti si chiar nici nu vrei sa ratezi o astfel de placere. Ce mai pui, ca la frigul de afara, vinul nu e doar foarte gustos si “antrenant” dar te mai si incalzeste bine de tot si pe dinauntru. Brrr!! ce bine! Si daca pe langa acest vin mai servesti si un carnat de-al lor, un “wurst” cu varza murata, o adevarata specialitate vieneza iar ca desert iei un mar copt sau alte bunatati dulci traditionale, zau de-ti mai trebuie altceva. Esti deja printre binecuvantatii localnici vienezi si ai dori ca senzatiile placute sa nu aiba sfarsit…ba mai mult, ti-ai dori sa le poti lua cu tine la pachet!  🙂

Imagine

Imagine

Imagine

Cand seara se asterne si gerul se adanceste, poti intra la o cafenea si servi fie o cafea vieneza adevarata fie poti lua un capuccino delicios care se imbina perfect cu o portie zdravana de tort, sachertorte, cu multa ciocolata si frisca pusa frumos separat. Sau poti gusta dintr-un strudel de-al lor original. Noi ne-am delectat cu aceste minunatii culinare, specific austriecei si ne-a parut doar foarte rau ca n-am putut lua si acasa la Bucuresti, decat amintirea unui binemeritat rasfat vienez.

Am vizitat din nou renumita Catedrala Sf. Stefan, distinsa si distincta, in stil gotic, o emblema a Vienei, situata in centrul orasului vechi. Apoi Palatul Imperial Hofburg, cu intrarea sa grandioasa si cu sculpturile de exceptie de-o parte si de alta a portii. Am hoinarit pe splendidul bulevard al Vienei, admirandu-l ca pe o fereastra catre vechea monarhie de Habsburg. Dupa mijlocul sec. al XIX-lea zidurile orasului au fost distruse aproape in totalitate si in anii ce au urmat a fost creat bulevardul circular Ring, ce astazi inconjoara capitala incantatoarei Austria. Acest mare inel, Ringul vienez, este traversat de cladiri guvernamentale si rezidentiale, de piete spatioase, ca un furnicar. Aici se gasesc multe parcuri ce in anotimpurile calduroase, pe langa faptul ca sunt foarte bine ingrijite, curate, cu multa verdeata si flori de toate felurile si culorile, constituie o oaza de relaxare si eleganta deosebita. Apoi tot pe ring gasim monumente de o maiestrie tipic austriaca, multe magazine aranjate cu cel mai rafinat bun gust, restaurante si cafenele luxoase. Se pot admira Posta, cele doua cladiri in oglinda, cum le zic eu, Muzeul Artelor Aplicate si Muzeul Istoriei Naturale, Opera de Stat din Viena. De asemenea apar maiestoase cladirea fastuoasa a Parlamentului, dupa parerea mea, o capodopera arhitecturala si sculpturala, dar si cladirea Bursei si Universitatea. Mariahilferstrasse este locul impatimitilor de shopping, aceasta strada fiind intesata cu magazine reprezentand branduri binecunoscute in toata lumea. Eleganta vitrinelor impodobite mai ales iarna te face sa nu poti rezista sa nu calci pragul cel putin unui asemenea magazin tentant din paradisul cumparaturilor. Toata Viena este, dupa parerea mea, ca o veritabila si pretioasa carte de istorie, traditie, cultura si arta arhitecturala si sculpurala. Este o reala placere sa te plimbi in Viena, oricand.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

In seara de ajun, Mos Craciun si-a scuturat putin bagheta magica asupra orasului si a imprastiat o boare usoara din praful sau de stele mici stralucitoare. Iar Viena s-a lasat usor, usor invaluita in mantia pufoasa a iernii. Cat am baut noi o cafea, deja pe strazi se asternuse un strat subtirel de omat. Magia sarbatorii sfinte incepuse. Si impreuna cu decoratiunile luminoase ce imbracau vitrinele magazinelor sau cafenelelor, ca si salba de beculete colorate ce atarnau fie in copaci sau pe cladiri, ne-au adus cat mai aproape de venirea noptii sfinte, simtind emotii de bucurie si frenezie.

Cartierul select Grinzig este o emblema a Vienei. Acolo am sarbatorit vesela si speciala seara de Craciun, cu o cina traditional vieneza. Grinzig este renumit pentru vinurile de calitate, cu numeroase taverne fermecatoare, unde se canta, se danseaza sau se asculta muzica autentica vieneza cantata din acordeon. Am petrecut de minune; ne-am desfatat cu o masa festiva reusita, “impanata” din plin cu muzica traditionala. Si am dansat cu totii, chiar daca spatiul a fost destul de mic. Muzicantii vienezi ne-au facut o incantatoare surpriza, cantand la un moment dat hore de-ale noastre romanesti doar dintr-un acordeon si o vioara. A fost extraordinara acea seara de Craciun!

Imagine

A doua zi dimineata am plecat la alte plimbari in oras, ajungand si la marea roata de la Prater, si aceasta fiind un simbol al orasului. Pasii ne-au purtat apoi la Palatul Schoennbrunn, fosta resedinta de vara a familiei imperiale. Este considerat cel mai frumos palat baroc din Europa. Cu parere de rau n-am reusit sa vizitam decat interioarele fastuoase; gradinile intinse ale palatului erau inchise iarna. Si aici era organizat un alt Targ de Craciun, in curtea exterioara de la intrarea principala in palat.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Totul a fost minunat in cele 3 zile petrecute la Viena. Sarbatoarea Craciunului ne-a umplut inimile de o implinire imensa si am simtit pe deplin bucuria de a calatori intr-un oras de poveste, precum este Viena.

In final doresc sa reamintesc iubitorilor de muzica adevarata si de spectacole de exceptie ca Viena are o indelungata traditie; in prima zi a noului an are loc Concertul Extraordinar de Anul Nou  al Operei de Stat din Viena. Merita sa retineti acest lucru nu doar pentru ca este un eveniment important din viata vienezilor. De fiecare data concertul este sustinut la calificativul de PERFECT– muzica, balet, costume, prestatie artistica de top. Si nu in ultimul rand publicul spectator, elegant ,superb, de o inalta tinuta, participa efectiv la desavarsirea unui spectacol de exceptie. Eu reusesc sa vizionez an de an acest spectacol unic si pana acum nu m-am plictisit niciodata. Cum as putea sa ma plictisesc ascultand Dunarea Albastra sau Marsul Radetzki la finalul fiecarui spectacol?!….

Aceasta este Viena, vazuta prin ochii, mintea si inima mea. Este orasul care canta, danseaza, este vesel, primitor si cald. Este orasul frumusetilor artistice pe care le gasesti la orice colt de strada. Intotdeauna voi dori sa revad Viena cu multa dragoste si bucurie.

Si Viena din vara lui 2011:

ImagineImagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Vacante de vis oriunde si oricand!

Articol scris de Ileana

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

4 gânduri despre „Viena – Muzica unui oras de poveste

  1. Urmand sa-mi petrec sarbatorile in Viena, am cautat sa ma documentez si astfel am ajuns pe blogul dvs. Am bilete la Concertul de Craciun de la Palatul Hofburg. Imi puteti da detalii privind regulamentul vestimentar? Exista un astfel de regulament sau pot merge linistit imbracat casual… Nu imi vine sa iau pe avion costum de gala, pantofi etc.
    Va multumesc!

    Apreciază

    • Iti multumesc ca ai zabovit pe paginile blogului meu. Din pacate, eu nu am avut sansa de a participa la niciun concert la Viena. Dar, din cele ce stiu, Viena inseamna eleganta si rafinament, mai ales cand vine vorba de sali de concerte, spectacole speciale, cum sunt cele de Craciun si de Anul Nou. Eu vad pe tv. anual pe 1 Ian, concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena si acolo este gala, nu alta, dtpdv (adica doamnele la rochii lungi si domnii la costum sau chiar frac! ca sa nu mai zic de spectacolul in sine). Asa ca eu cred si te sfatuiesc sa te imbraci la costum, chiar daca este mai greu de carat pe avion, etc. Vei vedea ca acolo tinuta de gala face parte integranta din spectacolul in sine. Oricum, te mai sfatuiesc sa mai cauti pe net sa vezi exact ce si cum. Eu ti-am scris parerea mea. Iti doresc un Craciun de poveste la Viena si mi-as dori sa-mi povestesti cum a fost spectacolul. Cu bine!

      Apreciază

  2. Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Cautand pe internet, am aflat cu greu ca la Hofburg nu exista dress code. Cu alte cuvinte ti se sugereaza ca turist, sa te imbraci smart casual… avand in vedere ca la acest concert vin foarte multi turisti. Ai dreptate in privinta Concertului de Anul Nou, care din cate stiu se tine la Palatul Schoennbrunn.
    La Palatul Hofburn se pare ca e mai lejera eticheta. Oricum, voi incerca sa ma imbrac conform evenimentului :-). Iti multumesc frumos pentru urare, Sarbatori fericite si tie, am sa revin sa iti povestesc.

    Apreciază

    • Atunci e bine ca mai scapi de bagajul mai…protocolar. 😉 Chiar te rog sa-mi povestesti (pe scurt, pe lung, cum vei dori) despre eveniment, cu atat mai mult cu cat tu esti un turist norocos care participa la un astfel de eveniment special, chiar si la Palatul Hofburg.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.