Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de Ileana

Kavala, orasul de pe colina

6 comentarii


Pentru a pastra cat de cat firul cronologic al vacantelor mele, m-am gandit ca inainte de a continua cu vacanta din Thassos 2010, sa inchei totusi povestirile din prima vacanta petrecuta pe insula in vara lui 2008.

Deci, la intoarcerea de pe Insula de Smarald, dupa debarcarea de pe ferry, am calcat din nou pe continent. Aici am avut de facut o scurta vizita in orasul Kavala, unul dintre cele mai frumoase locuri din Grecia continentala. Autocarul ne-a tot dus prin oras, apoi ne-a lasat in parcarea de la gura portului, unde am avut si locul de intalnire pentru plecarea spre tara la venirea noptii…

Kavala mi s-a infatisat ca un oras cocotat pe o colina imensa, aglomerata, plina de case, blocuri de doar cateva etaje, vile elegante, unele chiar sofisticate, dar pastrand tenta modelului grecesc; ne-am plimbat pe strazi mai inguste sau adevarate bulevarde, asezate in pante mai line sau mai abrupte, care se intrevedeau de acolo de jos de pe malul marii de unde vedeam orasul pentru prima oara…

Imagine

Imagine

Peisajul a fost unul tare frumos, cu portul intesat de multe barci si vreo 2-3 ferry-uri, care asteptau cuminti acostate la mal.

Kavala este un oras-port la Marea Egee, din provincia Macedonia Estica si totodata este capitala prefecturii Kavala. Este un punct important de plecare sau de sosire spre/dinspre insula Thassos, dar dispune de legaturi maritime si cu toate insulele din Marea Egee de Nord (Limmos, Lesvos, Samothraki). 

Este una dintre cele mai interesante regiuni din Grecia. Orasul de pe colina, cum l-am denumit eu, se numara printre cele mai populare destinatii de vacanta din spatiul mediteranean grecesc.

Kavala nu este doar un loc frumos si ispititor, ci si un oras modern, cu cladiri frumoase specifice zonei. Am observat si cladiri cu arrhitecuri mai indraznete, moderne dar si cu urme pregnante ale trecutului.

Orasul are o istorie lunga in spatele sau, este bogat in traditii de milenii. Si in Kavala, istoria si-a lasat o amprenta puternica. Asezarea a fost infiintata de colonistii din Paros in jurul sec. 6 i.Hr. pe care au denumit-o Neapolis (noul oras). Acesta a fost un centru foarte important in timpul erei macedoniene. Datorita unor mine de aur de pe colinele Pangaios, orasul a devenit in scurt timp prosper si foarte influent pentru acea zona. Insusi Apostolul Pavel a facut un popas la Kavala in prima sa calatorie in Europa, propovaduind credinta crestina iar in perioada Bizantului, orasul a fost redenumit Christoupolis. Din a doua jumatate a secolului14 pana in anul 1912 a facut parte din Imperiul Otoman.

Kavala m-a impresionat intr-un mod placut. De ce? Pentru ca este unul dintre cele mai atragatoare orase ale Greciei. Pentru ca l-am vazut ca pe un imens amfiteatru cu deschidere larga la mare, ce se inalta de la poalele portului maritim pana sus, la marea cetate bizantina de pe culme. De jos, din zona portuara, te simti atat de mic dar cand pornesti pe strazile orasului si-l descoperi incet, incet, devii stapanul acelor locuri pe care le intalnesti la fiecare pas si incepi sa le cunosti si sa le intelegi. Cladiri multe inghesuite pe carari mai largi sau mai inguste, piete spatioase, bogate in verdeata si flori multe de-ti iau ochii, constructii contemporane impletite atat de frumos si de reusit printre cele clasice, magazine de tot felul, dar si centre de shopping ultramoderne mai ales inspre partea de vest a orasului. Toate acestea contrasteaza de minune si atat de placut cu casele vechi, traditionale, cu gradinile mici si aleile mai stramte ce le gasesti in partea de est a asezarii.    

Imagine

ImagineImagine

Am vazut in drumul nostru si multe restaurante si taverne, incepand chiar din port. Acolo la un moment dat am zarit pe apa cateva caiace viu colorate ce pluteau ancorate in bataia ultimelor raze de soare ce anunta sfarsitul ultimei noastre zile minunate din acea vacanta de vara greceasca.

Kavala are ceva deosebit, doar al ei, ce iese pregnant in evidenta printr-o constructie straveche ce si astazi se mentine destul de bine. Exista ramasitele mari si pregnante ale unui apeduct (Kamares), construit de Soliman Magnificul in sec. 16, ce se vede clar si traverseaza o parte din oras. Acesta era folosit pentru a aduce apa proaspata pentru locuitorii urbei. Acropola dateaza din perioada Bizantina si este foarte bine intretinuta, oferind o imagine absolut minunata asupra orasului si a portului. Tot de la port se vad si zidurile vechi si inalte ale cetatii bizantine, care privesc de sus si stapanesc intregul oras.

ImagineImagineImagineImagine

Alt obiectiv de o mare frumusete si admiratie este Biserica Fecioara Maria, pe care am reusit sa o vizitam. Sau casa lui Mehmet Ali din sec. 18, dar si Imaret, un alt edificiu turcesc. In multe locuri din Kavala veti regasi cu usurinta aerul si influentele puternice din perioada otomana si bizantina. S-ar putea ca la un moment dat sa credeti ca sunteti undeva in Turcia, ci nu in fermecatoarea Grecie…

Imagine

In Kavala se gaseste si Muzeul de Arheologie, unde puteti admira, daca aveti mai mult timp la dispozitie, si vestigii si obiecte descoperite in vechea cetate Amphipolis, o colonie a Atenei.

Am urcat colina cu autocarul spre manastirea Profitis Ilias (templul Profetului Ilie) de unde am putut admira splendida panorama a orasului, dupa ce am strabatut un sir impresionant de stradute din cartierul cel vechi. M-au impresionat tare mult vechile casute din cartierul Panagia, care si astazi se prezinta in niste conditii excelente, adevarate exponate ce au rezistat peste stapanii lumii, Timpul si Istoria. Astazi acel cartier batran si intelept, cu casutele modeste dar viu zugravite, cu parfumul de alta data dar mereu prezent si colorat al gradinilor de flori ce dau un aer improspatat zonei, este acum locul de admiratie pentru toti turistii dornici de a vedea si cunoaste adevarata fata a Kavalei. Pacat, ca fiind in autocar, avand lumina foarte slaba, inserandu-se, nu am reusit sa fac nicio poza in aceasta parte a orasului.

Ghidul nostru ne-a spus ca frumoasa Kavala este foarte generoasa in locuri de cazare, de la hoteluri, vile cat si resedinte private, pentru toate pretentiile si buzunarele. Ca de restaurante am scris, exact ca la greci…multe, multe, fara numar. Si convingerea mea este ca si la Kavala vei regasi aceeasi ospitalitate si bunavointa a locuitorilor sai. In pelegrinarile mele prin fascinanta Grecie numai de asta am avut parte…din fericire!

Imagine

ImagineImagine

Pentru marii iubitori de mare, Kavala este foarte primitoare si cu marinimie ofera turistilor o plaja lunga, generoasa, cu tarmuri incantatoare dar si cu golfulete ascunse, romantice, care fac un deliciu armonios pentru o vacanta excelenta oricarui turist.

Orasul nobil al Macedoniei, acest amfiteatru plin de viata, este astazi un furnicar ce ziua este calm si linistit dar la lasarea serii incepe sa pulseze frenetic, avand si misterele sale nocturne…

Kavala este usor accesibila din orice punct, fie cu vaporul, cu avionul sau prin intermediul noii magistrale rutiere Via Egnatia. Orasul ureaza cu bunavointa si veselie, impreuna cu oamenii sai primitori si zambitori, un bun venit tuturor vizitatorilor sai, fiind mereu la inaltime si pregatit sa satisfaca orice dorinta a acestora. Aici, modernul cu traditionalul se impletesc armonios, fiind intr-o continua schimbare…sper eu, mereu pozitiva. Stradutele din vechiul oras se intrepatrund spre centrul urbei cu cele moderne din noul oras si uite asa Kavala noastra dainuie astazi ca o perla stralucitoare la gatul vechii Elade de Nord.

Daca ajungeti vreodata prin zona, incercati sa vizitati Kavala, orasul de pe colina, vecin de milenii cu Marea Egee, care uda vesela si tare sarata malurile unui alt loc deosebit din Grecia continentala.

Vacante de vis oriunde si oricand.

 Articol scris de Ileana

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

6 gânduri despre „Kavala, orasul de pe colina

  1. Frumoase şi ademenitoare locuri, completate cu măiestrie de un comentariu foarte bine documentat.

    Apreciază

  2. I have been browsing online more than 3 hours lately, but
    I never found any fascinating article like yours.
    It’s beautiful worth sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you probably did, the internet might be much more useful than ever before.

    Apreciază

  3. „Exista ramasitele mari si pregnante ale unui apeduct roman, (Kamares), construit de Soliman Magnificul in sec. 16, ce se vede clar si traverseaza o parte din oras”

    Felicitari pentru articol!
    Trebuie insa sa remarc fraza de mai sus. Apectul roman nu putea fi construit de catre turci 🙂
    Apeductul a fost construit in secolul 16 de catre turci. Nu are nici-o legatura cu infloritoarea perioada romana.

    Apreciază

    • Multumesc frumos pt. comment si pt. apreciere. Da, ai dreptate, am sters cuvantul „roman”. 😉 Chiar nu stiu de ce am scris asta, pentru ca in continuarea frazei mele am scris clar perioada cand a fost construit si de catre cine. Probabil ca eram cu gandul cam departe…la romani. Se mai intampla, nu?!… 🙂 Multumesc pt. sesizare!
      Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.