Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de Ileana

Rovinj – Perla Istriei

7 comentarii


Cand am ajuns in aceasta fermecatoare parte a Croatiei, in Peninsula Istria si ne-am inceput plimbarile noastre, calcand de fiecare data pe pietrele denivelate si alunecoase, care formeaza majoritatea strazilor din aceste orase croate, parca am avut impresia ca aud cum istoria isi rasfoia agale file ingalbenite de timp din cartea sa groasa si spectaculoasa. De multe ori am ramas in urma grupului pentru a acapara cu privirea, cu aparatul foto, cu mintea si cu inima cat mai mult posibil. Nu stiam daca voi mai ajunge vreodata acolo…sau poate voi mai ajunge?!…Si n-am putut sa nu ma intreb, cum de au reusit aceste asezari sa supravietuiasca atator incercari vitrege de-a lungul veacurilor si chiar sa fie cele pe care eu impreuna cu copiii mei le vizitam in acele zile de vara fierbinte?!…Orase pline de viata, cu cafenele si pub-uri, cu oameni veseli si binevoitori, cu ospatari mereu cu zambete pe buze, care te invita la mesele lor, cu flori atractiv asezate si bine ingrijite, care ne faceau “ochi frumosi” din balcoanele caselor aliniate pe stradute interminabile care coboara sau urca. Am vizitat aceste orase, unele adevarate Venetii. Acestea aduna laolalta oamenii in piete amestecand turistii cu localnicii sau cu vanzatorii ambulanti de suveniruri de toate felurile. Privind toate acestea, m-am simtit de-a lor, asimilata in acea lume, de parca locuitorii traiesc mereu o adevarata sarbatoare si invita si turistul sa participe la aceasta.

Rovinj este considerata cea mai de pret perla a Adriaticii croate, ce straluceste puternic la gatul Peninsulei Istria, ce se deschide de pe Riviera Opatijei si Rijeka pana in orasul Pula, incorporand si orasul Porec. Toate aceste minuni de orase le-am vizitat in acea vacanta si ma bucur nespus ca am avut un ghid care ne-a tot plimbat prin locuri speciale nu doar pentru frumusetea lor naturala, cat si pentru introducerea in istoria unor locuri devenite obiective turistice importante. Ma bucur de asemenea ca am reusit sa simt usor, ce-i drept, crampeie din viata celor ce traiesc acolo, sa ma amestec printre oamenii locului si sa fiu fericita pentru ca pret si doar de cateva momente din eternitate am fost si eu acolo, printre ei, de-a lor… 

Vizita noastra in Rovinj s-a dovedit inca un succes. Pai cum altfel? Cand doresti sa vezi si sa afli tot, cand vrei si simti ca reusesti sa te asimilezi cu toate locurile acestea atat de speciale! Ma intreb daca or exista persoane carora sa nu le placa tara asta cu atatea orase si locuri cu adevarat magice…

Situat la nord-vest de Pula, Rovinj este un oras cu un trecut frenetic, dar cu un prezent admirabil. Rovinj este cea mai atractiva statiune de pe coasta peninsulei, denumita si Perla Istriei. Centrul orasului a fost odata o insula pana in sec. al-XVIII-lea, dar ulterior canalul ingust care o separa  de continent a fost umplut, astfel ca Rovinj este astazi o superba peninsula a Croatiei.

In Rovinj se pastreaza si astazi aerul sau puternic medieval ce il mosteneste de secole. Partea veche a orasului este situata pe un promontoriu care intra mult in mare. Langa oraselul vechi se afla portul de ambarcatiuni, iahturi si multe barci pescaresti, un adevarat furmicar uman adunat intr-o fresca miscatoare plina de viata si armonie. In jurul orasului vechi s-a dezvoltat statiunea. Din pacate, ca in multe alte locuri din minunata si unica Croatie, nu exista plaje cu nisip, dar acest lucru nu pateaza cu nimic frumusetile si atractiile locului. Principalul atuu il constituie in mare parte arhitectura in stil venetian. In multe locuri orasul pare sa fi “furat” din stradutele, cladirile si parfumul Venetiei, foarte asemanator cu cel din Porec. Ca sa nu mai zic de atmosfera intregului oras: este o mica-mare nebunie atat de imbietoare, in culori felurite, in care viata decurge impreuna cu un trecut si prezent aparte, privind optimist spre viitor…

rovinj.orasul

Am pornit la o plimbare in vechiul oras si m-a incantat la culme tabloul viu in care femeile in varsta stateau la geamurile impodobite de muscate, iar barbatii “se odihneau” prin baruri la un pahar de vorba, fumand sau consumand grappa, o bautura alcoolica spirtoasa mai putin cunoscuta, un fel de lichior realizat din boasca de struguri si produsa in Italia.

Rovinj are un sarm cu totul aparte. Plimbarea noastra aici ne-a convins pe deplin de acest lucru. Am patruns si inteles perfect farmecul acestui oras, plimbandu-ne si admirand casele vechi inghesuite si lipite una de alta, colorate sau lasate uitarii, pastrand pe zidurile lor povara unui timp demult apus. Toate formeaza un amestec incantator de stil autentic venetian impletit cu alte stiluri. Multe case au terase pe acoperisuri, de unde poti vedea atarnand simplu si firesc sarme pline cu rufe. Altele au granita direct la mare si-ti dau impresia ca acum se pravalesc in apa cea albastra, realizand perfect un efect de oras plutitor si incantator, ca o Venetie…dar croata. Printre ele apar case purtand semnatura elegantei, cu portaluri si scari romano-gotice, baroce sau neoclasice, insirate de o parte si de alta a strazilor stramte, pavate cu piatra. In multe locuri aceasta piatra este foarte lucioasa si nu numai eu ci si alti turisti, am alunecat pe ea. Deci, mare grija cand vizitati aceste orase care au strazile formate doar cu piatra de pavaj, in multe locuri fiind denivelata, cu ce incaltaminte porniti la explorare.

Sunt cladiri, cum ar fi cea a primariei care probabil ca fusesecosmetizata”de curand in tonuri calde de caramiziu amestecat cu un galben pai. Pe cladire flutura mandru steagul croat iar ferestrele purtau obloane verzi, cum am vazut ca sunt la multe alte cladiri. Primaria se distinge de restul caselor, avand si o poarta mare, din marmura alba, cu bazoreliefuri pe peretii exteriori. De-a lungul strazilor si la terase, din loc in loc am observat rasarind culorile vii ale plantelor mediteraneene, bucurand ochiul si improspatand aerul infierbantat al verii.

rovinj.caserovinj.stradarovinj.strada1rovinj.primaria

Am urcat pe aceste strazi pana sus pe colina pazita de biserica Sf. Eufemia, ca apoi sa alunecam la vale catre port, unde o parte din oras se oglindeste in apa marii cristalina si atat de albastra. De multe ori, turistii urca pe colina catre biserica, de pe strada principala, mereu animata de pasii multi ai trecatorilor sau artistilor amatori. Dar o pot lua si pe stradutele mici ce duc pasii calatorilor catre acelasi loc si uneori chiar ii pot recompensa mai mult prin atmosfera lor medievala. Noi am ales ultima varianta, ni s-a parut mai usoara si cu perspective mai bune asupra darurilor pe care ni le-a oferit orasul la fiecare colt sau intersectie de alei sau stradute.

Privelistea de sus, de pe esplanada unde sta cocotata Biserica Sf. Eufemia este foarte cautata de turisti, mai ales la orele inserarii. De aici poti privi spectacolul inedit al soarelui ce se rostogoleste in albastrul marii, dand nastere unui apus plin de romantism si multa culoare pe care cu greu il poti uita. Am vizitat si noi biserica ce dateaza din sec.al XVIII-lea. Este cladita in stil baroc iar interiorul mi s-a parut unul sobru si elegant, cu coloane si statui din marmura alba, ca si postamentul pe care se calca. Biserica se mandreste cu un turn inalt, campanila, construit dupa modelul campanilei bisericii San Marco din Venetia. Turnul are in varf statuia de aur a Sfintei Eufemia care, fiind pe un mecanism cu rotite se poate misca in functie de cum bate vantul. Campanilla poate fi vazuta din orice parte a orasului, care ii ramane la poale supus si mic. Privit din turn, din oras se mai vad rasarind doar acoperisurile rosiatice inghesuite ale caselor. Am inteles ca de la inaltimea campanilei se desfasoara o panorama uluitoare, vazandu-se de acolo tot orasul si intreaga coasta a peninsulei Istria. Ghidul ne-a spus ca in zilele senine se pot zari chiar si culmile cele mai inalte ale Alpilor. Oare chiar asa sa fie?! Ar fi extraordinar!…

rovinj.bisericarovinj.biserica.copiirovinj.biserica.interiorrovinj.campanila

Coborand colina am ales plimbarea pe stradutele pline cu artisti care pe acea caldura infernala aveau stoicismul de a sta alaturi de operele lor si de a le etala in fata ochilor curiosi ai vizitatorilor.

Am ajuns in port unde mai tarziu aveam intalnirea cu restul grupului. Portul este un alt loc minunat ce trebuie “mestecat” pe indelete. Aici turistii gasesc o binemeritata odihna si delectare, de-a lungul cheiului impanzit de numeroase terase sau cafenele. Pentru timpul ramas liber am ales sa ne rasfatam cu o cafea pentru mine si un adevarat capuccino pentru copii, la o terasa umbroasa din port, scaldandu-ne privirile la forfota si la barcile ce-si asteptau musterii la o croaziera pe mare.

rovinj.orasul4rovinj.orasul3rovinj.orasul2rovinj.orasul1rovinj.orasul5rovinj.orasul6 

Privind de pe terasa din port, printre catargele barcilor acostate la mal, in timp ce-mi savuram cafeaua, am cazut intr-o dulce visare si relaxare. De acolo mi s-au deschis privirii niste privelisti minunate spre oras, biserica si insulele impadurile din imprejurimi. Ulterior am aflat ca pe timpul verii, printre alte vaporase si barcute de agrement pentru turisti exista si o linie de ferryboat care face legatura intre Rovinj si Venetia.

rovinj.eu.plajarovinj.portul1rovinj.portulrovinj.imprejurimi

Cam acesta este Rovinj, vazut de mine, un alt oras croat deosebit, a carei frumusete a fost descrisa atat de plastic dar deloc fantastic de catre celebrul scriitor francez Jules Verne in romanul sau “Mathias Sandorf”. Rovinj este asezarea din Croatia care m-a lasat prada farmecului sau irezistibil. Un pastel de culori calde, o atmosfera primitoare cu oameni linistiti si binevoitori; stradute pietruite si case vechi de zici ca unele acum stau sa cada pe tine dar nu este deloc asa. Toate acestea intregesc un oras batran si intelept dar mereu intinerit prin clipa prezentului reflectat in cafenele si terase moderne, mereu in trend, cu un vino-ncoa specific, cu oameni binevoitori sau mici boutique-uri cu tot felul de suveniruri. Cum sa nu simti bucuria de a calatori in astfel de locuri care iti pot darui multe clipe de implinire si fericire intr-o vacanta pe care ti-ai realizat-o asa cum ai visat-o. Dupa ce am vizitat orasul, pot afirma intr-adevar ca Rovinj isi merita pe deplin „decoratia” de perla a Istriei, nascuta din frumoasa Adriatica, ce impreuna fac mandra Croatia, o tara cu totul speciala din punct de vedere turistic.

rovinj.panorama

In concluzie: vizitati Rovinj, pentru ca merita orice efort si turistic, cel putin, veti fi recompensati pe masura asteptarilor voastre.

Vacante de vis oriunde si oricand.

Articol scris de Ileana

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

7 gânduri despre „Rovinj – Perla Istriei

  1. Frumos! Profit de ocazie să urez copiilor tăi La Mulţi Ani de ziua lor, dar şi ţie, fiindcă păstrăm fiecare din noi un suflet de copil în adâncul nostru!

    Apreciază

    • Multumesc mult pentru urari, chiar daca „micutii” mei copii sunt mari. Ei vor ramane copii pentru mine toata viata. Asa e, multi dintre noi, adultii, pastram in noi un suflet de copil…
      Un week-end plin de farmecul unui inceput senin de vara!

      Apreciază

  2. Croatia este intr-adevar minunata. Eu locuiesc aici de aproape doi ani, iar de Istria suntem pur si simplu indragostiti. In cazul in care mai ajungeti in zona asta, va recomand cu tot dragul sa vizitati si orasul considerat ca fiind cel mai mic din lume, Hum, dar si Groznjan, Motovun, Labin, Buje, Oprtalj si nu sunt singurele .
    Calatorii minunate s-aveti!

    Apreciază

    • Buna, Daniela si iti multumesc ca ai poposit pe paginile blogului meu. Daca iti face placere, te astept si alte dati, in alte calatorii care, sper sa iti placa. Da, Croatia este printre favoritele mele. Este o tara surprinzator de frumoasa. P emine m-a cucerit din prima, cum se zice. 🙂
      Daca voi mai ajunge acolo, fi sigura ca voi asculta de sfatul tau. Si, cine stie? poate sa ne si intalnim. Te felicit ca ai reusit sa traiesti intr-un colt de paradis, asa cum vad eu Croatia.
      Numai bine iti doresc si calatorii de vis!

      Apreciază

  3. Multumesc frumos, Ileana! Te invit si eu cu drag, cand ai nitel timp, pe blogul meu. Sper sa am ragazul necesar sa pot scrie macar despre o parte dintre zecile de locuri prin care am trecut in Croatia. Deocamdata, doar cateva poze facute in locurile pe care ti le-am recomandat, dar si din multe altele, gasesti in postarea aceasta – http://danielaracovita.wordpress.com/2014/01/23/in-ultima-vreme/
    Daca ajungi din nou in minunata Croatie, fireste, mi-ar face mare placere sa ne vedem. Tinem legatura. Toate cele bune!

    Apreciază

    • Buna dimi, draga mea Daniela. Da, voi citi negresit pe blogul tau, abia astept sa vad, sa cunosc alte locuri din Croatia si, de ce nu? din orice loc, pe unde ai fost. Tare mult imi place sa vad si sa aflu despre alte locuri noi. Iti doresc o zi senina si calda, incununata numai de realizari. We keep in touch! 🙂

      Apreciază

  4. Pingback: Opatija – Scurta incursiune in lumea buna | Bucuria de a calatori

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.