Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de Ileana

CIRCUITUL AUSTRIA – ELVETIA

20 comentarii


MAREA  FUGAREALA 

Nu demult am trait pe propria-mi piele o superba si fascinanta “armata” turistica, ce a durat doar 10 zile, din nefericire. O astfel de armata in vacanta merita pe deplin, cu toata fugareala si oboseala acumulata repede, repede, cu fiecare zi in care am tot marsaluit din zor si pana tarziu in noapte. Dar cate locuri minunate de pe batranul continent, le-am vazut “live” cu toate simturile trezite la maxim! Acum, cand privesc retrospectiv si scriu, stiu ca iubesc si “simtesc” la maxim fiecare clipa din astfel de evadari de vacanta. 😉 Iar oboseala?? Trece repede. Doar dorul de calatorit nu se stinge niciodata. ❤ 

Asadar, impreuna cu fiica mea am plecat cu autocarul din Bucuresti la ora 6.30, cu destinatia Ungaria, Gyor. Dupa 16 ore de mers pe drumul binecunoscut, cu pauze cam multe dupa parerea mea, am poposit pentru o noapte in acest frumos si cochet oras ungar, cu o cazare la un hotel bun, Raba 3*. Noi stiam hotelul, mai fusesem si alte dati cazate acolo.

Dimineata, dupa micul dejun, la ora 8 fix, am luat calea spre Viena, pe care am revazut-o cu aceeasi mare placere si de fiecare data am acelasi sentiment de parere de rau ca trebuie sa o parasesc. Aici am facut turul binecunoscut, mai intai cu autocarul si apoi o plimbare per pedes pe ringul vienez, dar si cu o scurta oprire la marele si impunatorul Stefandom. Acesta era in reconditionari ale fatadei dar interiorul ramane de neconfundat si impresionant.

vienaviena2viena1De la Viena, am pornit spre Abatia Melk, pe care noi o mai vazusem iarna, dar care acum, ne-a incantat ochiul si pe vara, cu gradinile sale inflorite, ce imprejmuiesc cu frumusetea lor coloristica intregul locas sfant si impunator. Interiorul catedralei este de exceptie.

melkmelk1melk2melk3Am ajuns apoi la Salzburg, unde si aici ne-am delectat privind iarasi orasul lui Mozart, curat, elegant, plimbandu-ne atat pe strazi, cat si prin Gradinile Mirabell. Ca mereu cand ajungem acolo, am admirat de la distranta, de data aceasta, marea cetate Hohensalzburg, cocota pe deal. Apoi eu cu fiica-mea am reusit sa vizitam si Catedrala Sf. Andra, situata vis-a-vis de Gradinile Mirabell, cat timp grupul a fost sa vada casa marelui Mozart. Noi o vazusem de 2 ori. 

bisericaandrasalzburg1salzburgDe aici am facut un scurt dar foarte interesant popas in St. Gilgen, de unde am admirat privelistea ce se intinde de-a lungul lacului alpin St. Wolfgang. Noi am mai fost in Salzkammergut, in zona lacurilor alpine, dar iarna. Vara peisajele sunt si mai incantatoare; stralucesc in bataia soarelui si a intinderilor de ape. Lacurile strajuite de muntii inverziti imbratiseaza cu frumusetea lor multe statiuni si orasele montane austriece.st.gilgen.st.gilgen1

st.gilgen.laculst.gilgen.lacul1De aici ne-am deplasat in Germania, pe autostrada spre Munchen, apoi pe traseul Miesbach-Bad Tolz-Penzberg si ne-am cazat la un hotel stil pensiune, foarte bun, in apropierea castelelor din Bavaria. A doua zi urma sa vizitam 2 dintre ele. Ei, si de aici, a inceput noua noastra mare aventura din aceasta vacanta, ce s-a dovedit din plin imbogatita de locuri cu totul si cu totul speciale, incarcate de multa frumusete, spectaculozitate si unicitate.

Dupa micul dejun, care s-a dovedit luat mai mereu pe fuga, am plecat sa vizitam doua castele din Bavaria cea verde si cu vino-ncoa: Castelul Linderhof, o bijuterie arhitecturala si Castelul Neuschwanstein, decupat parca din fermecatoarele povesti ale copilariei. Pretul de intrare la castele a fost de 9 euro/pers. iar copiii pana in 18 ani au avut gratuitate.

linderhoflinderhof1neuschwainsteinAm facut apoi un scurt popas pe unul dintre malurile Lacului Konstantz, din sud-vestul Germaniei, acolo unde Rinul se revarsa in lac si apoi il paraseste cu un debit marit considerabil. De aici, am parasit teritoriul Germaniei si am luat calea Elvetiei…un taram neinchipuit, a fost de vis. Scopul acestui circuit a fost vizitarea Elvetiei si Austriei.

lacul konstanzIntrati in tara cantoanelor, a inceput “Marea fugareala” pe superbele si unicele carari ale Elvetiei; fie pe autostrazile impecabile ce strapung munte dupa munte, cu tunelurile sale luuungi (unul dintre ele are peste 15,5 km lungime), fie pe sosele ce strabat pasi impresionanti prin muntii bogat impaduriti sau cu aspect pietros, de-a dreptul unic si spectaculos. Tot ce se desfasura prin fata ochilor mei a facut ca vacanta noastra sa fie incredibila; sincer nu m-as fi asteptat sa ma impresioneze atat de mult. Am facut multe, multe poze, cu 2 aparate foto, doar doar sa pot cuprinde in obiectiv cat mai multe frumuseti unice ale Naturii elvetiene si austriece…chiar si germane si franceze…Veti vedea in continuare.

Iata-ne si in orasul St. Gallen, din nord-estul Elvetiei, capitala cantonului cu acelasi nume, pe care l-am vizitat si am facut un scurt popas si pe malul elvetian al Lacului Konstantz (Bondsee).

st.gallenst.gallen1Spre seara, am ajuns intr-un loc…”zbuciumat” din zona Schaffhausen, acolo unde Rinul se pravaleste maret de la o distanta considerabila, formand celebra Cascada a Rinului. Am asistat la un spectacol grandios, foarte galagios dar si impresionant al apelor involburate ale marelui Rin. In final ne-am cazat undeva in Zurich la un hotel excelent de 4*.

cascadarinuluiAcascadarinuluiBDimineata urmatoare, am vizitat in pas alert deosebitul si elegantul Zurich. Noi mai fusesem acolo cu ceva ani in urma si ne-am bucurat de revederea lui. Dar acum, itinerariul ne-a dus si catre alte comori ale celui mai scump oras al Europei. Aici am vazut Wasserkirche (biserica apei), ne-am plimbat pe malul Canalului Limat, am vizitat Catedrala Grossmuster, am vazut cladirea impunatoarei Opere din Zurich, Biserica Fecioarei, Banca Nationala, Primaria, Muzeul National si multe alte cladiri ale orasului.

zurichAzurichBzurichCAm dat un rond superb prin fermecatoarea capitala elvetiana, Berna, mai mult in orasul vechi. Am vazut Catedrala St. Vizenz, mareata cladire a Palatului Parlamentului, Turnul cu ceas, care ne-a prezentat un mic show la ora exacta; am vazut orologiul astronomic si apoi ne-am plimbat pe strada principala, cu multe cladiri nici una la fel cu alta, cu multe fantani superbe, adevarate opere de arta.

berna1berna2berna3Dupa Berna, a urmat statiunea Interlaken, cocheta, aerisita, unde am vazut pentru prima oara in acest circuit culmile inzapezite ale Alpilor elvetieni, de data acesta…Pentru ca aveam sa vedem alte culmi inzapezite in alte parti…cititi mai departe.

interlakeninterlaken1Am facut un scurt popas la Lausanne, unde pietonal am luat la fugareala strazile, vazand Piata Centrala, primaria, Fantana Justitiei si alte obiective turistice deosebite. Orasul este deosebit prin cladiri, curatenie exemplara si multa liniste. 

lausannelausanne1lausanne2La Geneva am ajuns pe inserat, dar am reusit sa facem turul orasului, cu poze, atat pe ziua cat si pe noapte. A fost un alt vis frumos elvetian. Aici am trecut Podul Mont Blanc, ce l-am simtit cum trepideaza usor sub talpile noastre si am facut o incantatoare plimbare de-a lungul Lacului Geneva, o mare si intinsa frumusete pe ape, pe Promenade “Des Anglais”. Am facut un scurt popas la Sediul ONU (al doilea dupa cel din New York) si ne-a incantat la maxim jocul pe care-l face Marea fantana arteziana din mijlocul lacului, simbolul orasului Geneva, un spectacol inedit mai ales la apus.

geneva1geneva2geneva3Apoi am patruns in orasul medieval, vizitand Catedrala St Pierre, Monumentul Reformei Religioase, dar si alte cladiri impunatoare, multe hoteluri luxoase, cu multe magazine de fite si nu numai, ce-si aprinsesera deja luminitele iar Geneva era de acum “ornata” in mii de culori vii, multicolore, o feerie nocturna.

Aproape de miezul noptii, am trecut repede granita in Franta, in orasul mititel dar tare frumusel, Aix Les Bains, unde am avut urmatoarea cazare, la un hotel traditional frantuzesc. 

Iata ca in sfarsit a sosit ziua cea mai cea, de fapt principala atractie pentru care am dorit atat de mult sa fac acest circuit. Ne-am imbarcat fuguta, fuguta in autocar, cu micul dejun alunecand inca pe calea esofagului si am plecat la munte. Unde? La Chamonix, ca sa luam telecabina, pentru a zbura pana sus pe acoperisul Europei: masivul Mont Blanc. Urcarea a fost optionala, dar pentru noi „must see, must feel”, chiar daca ne-a costat o caruta de bani (42 euro/pers). Si ghidul ne-a cam speriat, cum ca telecabina poate crea disconfort sau chiar rau persoanelor cu rau de inaltime, cardiacilor sau cei cu probleme de circulatie, altitudinea fiind la punctul final de 3842 m. Dar noi am fost hotarate: sus, spre infinit! 🙂  Cu ceva teama, recunosc, am pornit  la atacul si la cucerirea cel putin cu privirea si cu marea dorinta, chiar si pe cablu a masivului Mont Blanc. Ce am simtit cand am urcat cu telecabina pe primul traseu unde sunt 3 piloni, cred ca va inchipuiti si stiti care sunt senzatiile. Dar ce am simtit in partea a doua a drumului catre Acoperisul Europei, cand telecabina urca practic aproape pe verticala, unde nu exista niciun stalp si unde esti atat de aproape de stanci de zici ca acum le atingi si vezi in jurul tau numai munti inzapeziti…Doamne! Am trait niste stari unice, incomparabile cu orice, o experienta fabuloasa, cel putin pentru noi. Mi-am simtit practic sufletul plutind dincolo de mine, ca materie, dincolo de orizont, undeva in eter…

chamonix1chamonixchamonix3chamonix2Sus, deasupra lumii, in tinutul vesnic alb al zapezilor si gheturilor, m-am simtit cel mai aproape de cer; un cer albastru, pictat din cand in cand de pete albe al norilor. Doar vantul puternic l-am auzit chicotand vesel prin cotloanele de stanca. Sus erau multi turisti veniti ca noi sau din cei care treceau dintr-o parte in cealalta a versantilor. Treceau Alpii din Franta in Italia suspendati de un fir de otel, in telegondole rosii. Iar sub ei?? Haurile albe. I-am surprins cu privirea si pe curajosii temerari urcand pe costisa alba din stanga versantului urias. Cred ca Mont Blanc a fost cel mai fotografiat obiectiv turistic din toate vacantele mele! Voi atasa foarte multe poze cand voi scrie impresii separate despre aceasta excursie extraordinara. Abia astept sa vi le impartasesc!  😉

montblancAmontblancBmontblancEmontblancFJos in Chamonix, erau 28 de grade, iar sus la 3842 m, pe Aiguille du Midi, punctul terminus al telecabinei, temperatura arata 8 grade. Apropos, am avut toate zilele senine, cu soare arzator si cu temperaturi caniculare ce au oscilat intre 28 si 38 grade, o vara total atipica pentru Elvetia si Austria. Temperaturile ridicate ne-au indus un disconfort sacaitor, care, acumulat cu oboseala crescanda de-a lungul zilelor lungi de cate 17 ore turistice, ne-a adus pe toti aproape de pragul extenuarii, pe langa fuga perpetua la obiectivele turistice pe care le-am avut de vizitat. Dar dupa atatea si atatea vazute, zau de-mi mai pare rau de marea oboseala. As lua-o de la inceput, oricand. Ma gandesc cand scriu acum cat de repede trec toate, doar amintirile si pozele ne raman. Acestea sunt cele mai importante si de neuitat, nu?!… Tot la Chamonix am luat si un trenulet cu cremaliera, (pretul pentru adult este de 25 euro si copii pana in 16 ani, de 20 euro) care ne-a dus pe alte taramuri de munte, de data aceasta la Marea de Gheata. Am urcat pe celalalt versant, din ce-am observat eu; alta excursie de neuitat. Seara ne-am intors la aceeasi cazare din micul oras francez.

mareadegheatablog1mareadegheatablogmareadegheataADimineata urmatoare pana sa trecem iarasi in Elvetia, am poposit pe malul Lacului Leman, cum ii spun francezii (sau Lacul Geneva pentru elvetieni!), in Evian pentru a-i gusta nu doar faimoasa apa ci si aerul curat si cosmopolit. Am intalnit cu alt orasel provincial extrem de vesel, relaxat, curat. Mi-a placut.

evianevian2Apoi am luat calea spre Elvetia, pe partea vestica (zona Thonon) a lacului Geneva si am vizitat Montreux, o statiune de mare lux, unde am vazut doar pe afara Castelul Chillon, situat pe o insulita a imensului lac Geneva, foarte aproape totusi de malul pietros. Am admirat si facut poze si de pe partea aceasta a lacului….vis-a-vis priveam la vecinul frantuz. La Montreux am trait si un moment de…„I want to break free”, pozand-ma la picioarele marelui Freddie… 🙂 

chillonmontreuxmontreux2montreux3De aici am plecat la Tasch, de unde am luat un microbuz (pretul a fost de 13 euro/pers) care ne-a dus pana la intrarea in statiunea Zermatt. Aici nu este permisa urcarea cu niciun fel de masini, pentru a nu se polua aerul. Microbuzul lasa turistii la baza statiunii iar in interior am vazut doar calesti trase de cai sau biciclisti. Aici ne-au intampinat ceva nori, dar tot cald a fost. Nu am reusit sa vedem prea bine varful Matterhorn, inalt de 4478 m, acesta fiind partial acoperit de nor. Dar ceva poze tot am reusit sa facem. Zona mi s-a parut extrem de scumpa, cu preturi pe masura Elvetiei.

taschtasch1zermatt1zermat2tasch2Dupa-amiaza, cand am parasit statiunea Zermatt, am urmat drumul pe ruta Domodossola-Stresa, un traseu de munte mai mult decat superb. Spectaculos! Soseaua serpuieste permanent in serpentine, unele mai largi iar altele in ac de par, extraordinar peisaj. Drumul trece prin Pasul Simplon, dinspre Elvetia spre Italia, prin orasul Brig, apoi ajunge la Domodossola, la granita cu Italia, la o altitudine de 2050 m si apoi in Bondo, dupa ce soseaua strapunge cateva tuneluri si trece prin cateva viaducte de toata frumusetea. Drumul este impresionant.

elvetiasalbaticaelvetiapasulfluellaelvetiasalbatica1Intrati in Italia, am facut o vizita nocturna la Lacul Maggiore, pe care, sincera sa fiu, atat eu cat si multi alti turisti, am fi dorit sa-l vedem pe lumina. Dar programul fiind prea incarcat, nu ne-a permis aceasta si eu in concluzie socotesc acest obiectiv turistic, drept unul ratat. Poate o data viitoare, cine stie?!…

Tot in miez de noapte am ajuns la cazarea din Italia, la Varese, la un hotel bunicel. La cata oboseala acumulasem deja, eu cred ca am fi adormit si intr-o capita de fan, pe marginea unui lac sau pe iarba intr-un parc, la racoare ca tare fierbinti au fost toate serile in hoteluri cu toate ferestrele larg deschise!

Dupa micul dejun fugitiv, am facut un scurt popas la Lacul Como, situat in nordul Italiei, care gazduieste si orasul cu acelasi nume. Lacul este al treilea ca marime din Italia, dupa Garda si Maggiore si este incadrat intre munti puternic impaduriti si destul de inalti dar si de dealuri domoale si bogate in multa vegetatie mereu verde; este un peisaj splendid. Mi-a placut tare mult.

laculcomo3laculcomo2laculcomo1Autocarul a luat-o apoi pe autostrada si am traversat lacul Lugano, cu peisaje la fel de incantatoare si am trecut iar in Elvetia ca sa vizitam statiunile de lux St. Moritz si Davos, locul de intalnire al oamenilor importanti din lume.

Dar in drumul nostru, am luat-o iar pe carari de munte fermecate si am facut un mic ocol cu un scurt popas la Via Mala, (Drumul Rau, numit asa de romani, pentru ca era foarte greu de trecut) aproape de izvoarele Rinului. Acolo batranul fluviu isi face timid intrarea in lumea terestra, formand Rinul posterior. Este o vale deosebit de stancoasa si de ingusta, unde izvorul Rinului a sapat de-a lungul timpului niste chei unice in Alpii elvetieni.

viamalaviamala1viamala2De la Via Mala am trecut muntii prin pasul Julia, trecand prin vai adanci intalnind pitorestile orasele Tiefencastel si Silva Plana, aflate la o inaltime de 2200 m. Iata-ne patrunsi in adevarata Elvetie la ea acasa; am reusit sa cunoastem Elvetia salbatica, naturala, asa cum a creat-o Dumnezeu, o splendoare unica pe pamant.

elvetia1elvetia3elvetia5Am ajuns in statiunea St. Moritz, o statiune exclusivista, recunoscuta in primul rand pentru sporturile de iarna si competitiile care se tin aici.Este socotita cea mai veche statiune din lume. Se intinde de-a lungul lacului cu acelasi nume, cu apele sale mai albastre decat culoarea albastra! 🙂 Si aici am simtit pur si simplu ca-mi tiuie urechile de atata liniste. Tabloul natural este unul de-a dreptul ravasitor de fermecator. Parca n-ai mai pleca de acolo…

stmoritzstmoritz2stmoritz1Rotile masinii ne-au dus prin cel mai spectaculos (asa mi s-a parut mie, cel putin) pas al Alpilor elvetieni, Pasul Fluella, (sau Fluella Pass), unde am intalnit la inaltimea de 2383m regiunea numita Parcul National. Aici este ca un fel de Parc national Retezat al nostru, cu un aer de munte puternic ozonat, dar cu sosele de vis frumos elvetian, cu serpentine ametitoare. Aici am intalnit un peisaj de-a dreptul selenar, cu munti stancosi, numai din piatra, cu vegetatie foarte putina. Din loc in loc rasar ochiuri de lacuri de un albastru exact cum a fost cerul zilelor din toata excursia noastra. Am facut un scurt popas la unul dintre lacuri pentru o sedinta foto. Nici nu se putea altfel. In aceasta zona extraordinara prin frumusetea ei salbatica, soseaua serpuieste necontenit, intalnind in cale alte poduri, viaducte uimitoare si tuneluri care strapung munte dupa munte. A fost dupa parerea mea, cea mai frumoasa portiune din Elvetia salbatica. Am cunoscut-o in toata splendoarea ei. Pot spune ca atunci  m-am simtit de-a dreptul vrajita si m-am indragostit iremediabil de Tara Cantoanelor. ❤ 

fluellapasfluellapas1fluellapas2fluellapas3fluellapas4fluellapas5fluellapas6Orasul Davos l-am trecut in memoria locurilor elvetiene ca unul dintre cele mai scumpe locuri din Elvetia. Aici se gasesc numai hoteluri de 4 si 5*; cazinouri multe si mai multe restaurante luxoase dar si magazine care iti ridica parul pe tine la vederea preturilor afisate pe produse. In rest, un oras de munte destul de interesant, cosmopolit, rafinat, dar fara ceva natural spectaculos. Aceeasi liniste, ordine si curatenie ca in orice loc din Elvetia. Deasupra partiilor de schii, acum verzi, se vedeau functionand telecabine si telescaune, un veritabil tablou montan. 

davosdavos2Ultima oprire pe acea zi a fost la Vaduz, capitala Liechtenstein-ului, situata pe cursul superior al Rinului. Mi-a atras atentia inca din autocar, un castel cocotat pe o creasta mult inverzita, Castelul Vaduz. Apoi vizitand pe repede inainte orasul, primaria este o cladire mai importanta, cu niste statui reprezentand 3 cai in diferite pozitii, deh, arta moderna. In rest, cateva hoteluri, magazine si terase. Si multa liniste, chiar daca erau ceva oameni pe strazi, ce-i drept, mai multi erau la terasele restaurantelor…isi luau cina.

vaduzvaduz1davos1Tot in jur de orele 23 am trecut din nou granita, in Austria de data aceasta si ne-am cazat la un hotel excelent din Bludenz, aproape de frontiera cu Elvetia.

Ziua urmatoare am avut de vizitat zona Tirol, superba, cu peisaje autentic austriece. Am poposit mai mult in Innsbruck, care mi-a placut enorm, enorm.

innsbruckinnsbruck1innsbruck2Drumul ne-a dus iar in zona lacurilor alpine, de data aceasta in statiunile Kitzbuhel si Zell am See, care sunt statiuni binecunoscute pentru practicarea sporturilor de iarna. Dar nu numai; aici am vazut multe pensiuni dichisite si parculete in care abunda florile de toate felurile si culorile, incadrate perfect in peisajele montane…fara cuvinte!

kitzbuhelkitzbuhel1zellamsee1zellamseezem am zeezellamsee2Am reusit de aceasta data sa ajungem la cazare mai pe lumina, in jurul orelor 21, undeva in inima Austriei salbatice, localitatea Langau, langa St. Michel, la o pensiune in mijlocul naturii.

Dimineata, dupa micul dejun, la drum cu noi in ultima zi turistica in Austria; vizitarea pe repede inainte a oraselor Klagenfurt si Graz, frumoase si stralucitoare perle austriece, in special Graz, fosta capitala imperiala a Austriei.

klangenfurt1klangenfurtklangerfurt1grazgraz1graz3graz2graz4In final, noaptea am ajuns in Budapesta, dupa un drum luuung cu autocarul. Am facut traditionala croaziera by night pe Dunare dupa care ne-am cazat, bineinteles dupa miezul noptii, undeva mai la periferia Budapestei.

budapestabudapesta1budapesta2Urmatoarea zi aveam sa plecam spre tara si fiecare la casa lui. Ne-am intors din aceasta vacanta terminate ca oboseala dar coplesite de bucuria de a calatori in atatea locuri minunate pe care le-am vizitat, cu atatea emotii traite din plin si cu cate poze facute!

Concluzia mica: acest circuit Elvetia-Austria merita cu prisosinta toti banii si toata oboseala. Un mic sfat: ca orice circuit de acest fel, eu una, nu-l recomand familiilor cu copii mai mici de 12-14 ani. Este extrem de bogat in obiective turistice, care se viziteaza intr-un ritm foarte alert si pot fi copii si chiar persoane adulte care nu pot tine pasul cu grupul.

De asemenea, perioada de odihna pe fiecare zi este de aprox. 7 ore/noapte. Si asa cum a socotit fiica mea, noi am stat aprox. 17 ore pe zi in drumetii si autocar si la odihna restul de 7 ore. Deci am fost pe picioarele noastre si pe rotile autocarului aprox. 170 ore in cele 10 zile ale circuitului. In astfel de excursii, mesele de pranz si chiar cele de seara se iau fie pe “furate”, adica din mers, fie in timpul cand esti in autocar, fie deloc. Doar cand se mai fac scurte popasuri, sa zic, ca se poate manca la repezeala un sandwich ceva sau bea la minut o cafea sau un suc. Sau se poate renunta la anumite vizite si poposi la un restaurant pentru a servi in tihna masa. Noi am reusit sa luam masa de pranz ceva mai normal de 3 ori, cand am facut cu totii popasuri la lanturile de restaurante Landzeit si Rosenberg, dar tot la repezeala, unde se mananca foarte bine dar nu prea ieftin, dupa parerea mea.

Concluzia mare: cu toate aceste inconveniente, cu toata oboseala acumulata destul de repede si cu toata fugareala de colo colo, parerea mea este ca merita pe deplin un astfel de circuit. Se pot vedea locuri minunate, cu multe obiective turistice importante si deosebit de interesante. Deci merita pe deplin sa vizitati atat Elvetia cat si Austria, doua tari ce nu sunt atat de departe de noi si ne ofera clipe de calatorii de neuitat.

Dupa un asemenea periplu european, condimentat puternic cu arome de esenta tare, cum sa nu simti ca-ti plezneste inima in piept de bucuria de a calatori in atatea si atatea locuri extraordinare, pe care, cu siguranta iti vei dori sa le revezi. Eu, cel putin imi doresc enorm!

Ei, dragii mei cititori-calatori, daca ati reusit sa ajungeti pana aici, la finalul calatoriei mele virtuale, trebuie sa va scriu din inima: FELICITARI! pentru rabdarea si, poate curiozitatea si placerea  cu care sper ca m-ati citit . Daca v-a placut, va invit si in continuare sa calatorim impreuna in fiecare oras din cele mentionate mai sus, unde voi scrie impresii mai pe larg, cu poze multe, multe, multe. Sper sa va faca placere. Eu va astept cu drag.

Va multumesc inca o data pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie de folos.

Vacante de vis oriunde si oricand!

Articol scris de Ileana

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

20 de gânduri despre „CIRCUITUL AUSTRIA – ELVETIA

  1. Dicolo de toate inconvenientele, un asemenea super-tur are marele avantaj că include foarte multe obiective extrem de interesante.

    Apreciază

    • Buna, nickro, bine ai revenit pe blogul meu. Da, asa este. De-aceea si aleg pt. vacante circuitele astea europene, chiar daca ma intorc sleita de puteri. Nu-mi mai pasa cand vad retrospectiv, prin pozele facute, cate locuri si obiective turistice de exceptie am reusit sa vad intr-un timp relativ scurt.

      Apreciază

  2. Chiar azi dupa masa m-am documentat pentru excursia asta, pe baza unei oferte d ela Paralela 45! Iti dai seama ca voi citi atenta toate postarile legate de ea:) In ce perioada ai fost? Eu as vrea sa merg in iunie, sa nu fie prea cald. In acest articol ai ceva poze facute din autocar? E bine ca ai scris si preturile (continua!) la cele optionale, sa ma orientez, chiar daca s-au mai schimbat un pic.Astept cu nerabdare articolele detaliate:) Felicitari!

    Apreciază

    • Bravo! faci o alegere excelenta. Multumesc pt. incredere. Am multe de scris si o voi face negresit. Noi am fost in august cand a fost anormal de cald pt. tari precum Austria si Elvetia. Iunie e perfect, in cazul unei veri normale. Stii cat de sucita a devenit si vremea asta…
      Da, am destule poze facute in autocar, mai ales cele de pe drum, pe soselele lor extraordinare, cu peisaje care le fac o concurenta acerba. Ca si pozele cu lacurile in ansamblul lor. Altfel nu le poti cuprinde. Eu fac multe astfel de poze cand imi place ceva. Nu ies ele intotdeauna meserias, dar nu-mi pasa. Amintirea ramane! 😉
      Pretul la circuitul facut cu Omnia a fost de 450 euro/pers, 9 cazari cu MD, transport autocar, ghid. Voi scrie si preturile la optionale, sper sa mi le reamintesc corect. 🙂 Oricum sunt orientative pt ca stii cum e piata, tot in sus si niciodata in jos. Abia astept sa te intorci sa povestesti si tu. Te voi citi cap-coada.

      Apreciază

      • 455 euro e in iunie, in iulie-august 475.

        Ma mai gandesc inca la efortul zilnic, nu stiu daca ii voi face fata. Cand imi organizez singura excursia stiu ce pot si ce nu. In general eu evit sa merg cu grupul fiindca nu-mi place sa fiu alergata, vreau sa zabovesc in anumite locuri, etc. In Elvetia insa, o excursie pe cont propriu este foarte scumpa, mai ales daca nu iesi pentru cazari in afara tarii. Oricum, ma voi hotari in curand.=

        Apreciază

      • Draga Travelling Hawk, esti puternica, daca vrei, poti. 🙂 Este super-obositor, rigoarea grupului organizat nu poate fi agreata de toti, de asta suntem si astfel de turisti, asta e! Ai dreptate mare aici, un astfel de circuit pe cont propriu te poate duce in sapa de lemn. Elvetia este excesiv de scumpa pt. buzunarele noastre modeste. Dar stii cum se spune: obrazul subtire cu cheltuiala se tine. 😉 Eu nu pot face astfel de circuite decat cu agentiile de turism, cu autocar sau avion. Cu avionul costa insa enorm, cat inca jumate din pretul cu autocarul asa ca fac pas. Preturile acestor circuite sunt f. bune in raportul calitatii (ma refer atat la cazari, md, trasee, ghizi, transport, etc). Trebuie recunoscut ca nimeni nu poate realiza un circuit de o astfel de amploare pe cont propriu la acesti bani si in timpul respectiv. Si eu visez sa pot sta mai mult in unele locuri, chiar sa si raman acolo, dar asta e, ma adaptez conditiilor. Indiferent de decizia luata, va fi cea mai buna! 🙂

        Apreciază

  3. Am făcut şi eu un circuit asemănător în iunie 2012 şi am făcut o mare pasiune pentru Elveţia.
    În timpul popasului de la Zermatt cum de n-aţi urcat la Gornergrat cu trenul sau la Klein Matterhorn cu telecabina? Noi am urcat la Gornergrat, şi chiar dacă biletul a fost cam scump, priveliştea a meritat toţi banii. În schimb, la Chamonix n-am avut noroc. N-am putut urca deoarece vântul bătea foarte tare şi nu circula telecabina.
    Per total, un super circuit la un preţ chiar lejer. Cât priveşte oboseala … Care oboseală? 😉

    Apreciază

    • Buna, Simona si bine ai venit pe blogul meu, multumesc frumos. Sper sa vii si alte dati, te astept cu drag.
      In Zermatt era deja nor, n-am reusit sa vedem nici Vf. Matterhorn, din pacate. Eram si obosite, finantele erau dramuite si am preferat sa ne plimbam agale prin statiune. Au fost putini din grup care au urcat cu trenuletul dar au venit destul de dezumflati pt. ca n-au reusit sa vada mare lucru…poate doar lipsa banilor din portofele. 🙂
      Noi am reusit sa urcam pe cablu (normal! cum altfel?) pe Mont Blanc, asta a fost clipa noastra de mare glorie! La coborarea spre Chamonix a inceput sa bata vantul si s-a decalat programul si de aici au fost cateva nemultumiri: inghesuiala, caldura, nebunie, galagie, deci disconfort. La cat eram de obositi…Dar n-a mai contat, cand am ajuns acasa si am vazut pozele….moamaaaa!!! Chiar asa: care oboseala? 😉

      Apreciază

  4. Foarte frumos scris, fotografii foarte reusite si bine documentat totul Va multumesc, mi-am platit excursia pe 27 iunie plec cu Omnia pe acelasi traseu si ceeace am citit mi-a fost de un real folos. Va multumesc. De-abia astept sa vad cu ochii mei acele locuri minunate.
    O zi buna,
    Nela E.

    Apreciază

    • Buna si multumesc pt. ca ai poposit pe paginile blogului meu si ca cele scrise de mine iti sunt sunt de folos. Ma bucur mult. Acesta este scopul blogului meu de calatorie: sa ajute potetialii calatori-turisti. Si eu tot cu Omnia am fost mai in toate circuitele. O sa fie excelent, vei vedea. 🙂
      Iti doresc o vacanta de vis, sa aduni multe amintiri de neuitat si sa faci cat mai multe fotografii.
      Daca iti face placere, te astept aici sa ma insotesti si in alte calatorii.
      Cu prietenie, Ileana

      Apreciază

      • Foarte interesant si folositor. Noi plecam anul acesta pe 5 august in excursia asta cu Omnia.

        Apreciază

      • Multumesc pt. ca ai poposit pe cararile blogulul meu si multumesc frumos pt. aprecieri. Ma bucur mult ca ai ales acest circuit. Vei vedea locuri de exceptie. Eu tot cu Omnia am fost si totul a fost ok. Dar cel mai mult ma bucura faptul ca randurile scrise de mine sunt de folos cititorilor si viitorilor turisti ce aleg destinatii pe care le regasesc aici. Inseamna ca experientele mele turistice isi ating scopul si ii ajuta si pe ceilalti calatori in vacantele lor!
        Iti doresc o vacanta de exceptie, asa cum ti-o doresti si tu. Poate la intoarcere imi vei povesti pe scurt cum a fost si ce ti-a placut cel mai mult. Poate chiar urcarea cu telefericul pe Mont Blanc! 🙂

        Apreciază

  5. Buna! Intamplator am ajuns pe acest blog si sincer, o data ce am inceput sa citesc, nu m-am mai putut opri..iar pofta de a calatori a ajuns la cote maxime. Suntem proaspat casatoriti ..si desi destul de plimbati, nu am mai fost in nici un circuit pana acum si am vrea sa incercam si acest gen de vacanta.
    Vazand ca ai fost in ambele circuite pe care le avem in vedere as avea nevoie de un sfat expert in domeniu: circuitul in Croatia sau cel in Elvetia/ Austria? Ce ne-ai recomanda pentru a avea parte de un inceput cu dreptul? Nu prea stim la ce sa ne asteptam si nu am vrea ca o decizie gresita sa ne faca sa ne formam o parere eronata despre acest gen de vacanta ( de ex. sa fie prea mult pt noi).

    Multumesc mult pentru sfat.
    PS: Povestesti atat de frumos ca as porni la drum chiar acum.

    Apreciază

    • Buna si iti multumesc frumos pt. ca ai poposit printre calatoriile mele! Te astept cu drag ori de cate ori vei dori! Iti multumesc si pt. aprecierile tale, conteaza mult pt. mine.
      Acum sa-ti raspund: daca ar fi dupa mine, as alege negresit circuitul Austria-Elvetia, nicidecum din motivul ca, frumoasa Croatia ar fi mai prejos. Nu! Ci pt. ca in Austria si Elvetia sunt atat de multe locuri de vazut. Locuri de exceptie…dupa parerea mea. Dar…Acum nu stiu cat sunteti voi dispusi sa marsaluiti din zori pana=n noapte tarziu. Stii ca astfel de vacante (circuite) sunt foarte obositoare, cer o anumita conduita din partea turistului, mesele de pranz se iau de regula pe fuga si de cele mai multe ori la pachet; programul este strict, in sensul ca se merge peste tot cu grupul, mai putin in locurile unde sunt pauze mai lungi (si sunt!). Atunci te poti plimba mai lejer, sa vezi si alte obiective decat cele impuse de programul turistic comun (al grupului). Din punctul meu de vedere, eu iubesc circuitele si le aleg tocmai pt. ca imi dau sansa de a fi turista cat mai mult timp din concediul meu. 🙂 Si vad atatea, Doamneee!!!
      Ma gandesc la faptul ca sunteti proaspat casatoriti si poate vreti mai multa intimitate. Si atunci, o vacanta in Croatia, intr-o statiune pe malul atat de albastru al Adriaticii ar fi cel mai indicat pt. voi. Daca va doriti odihna, plaja, balaceala in mare dar si cu ceva excursii, etc. atunci Croatia este destinatia ideala. Daca doriti o vacanta activa, impanata bine de tot cu tot felul de excursii si locuri de vis….stiu eu?! Atunci alegeti la sigur Austria si Elvetia.
      In alta ordine de idei. Cu siguranta veti avea in inceput cu dreptul, daca va veti intelege bine, daca alegeti orice destinatie. Depinde de cum sunteti voi, mai activi sau va doriti relaxare si odihna in vacantele voastre. Eu prefer sa vin rupta din circuite, asta sunt eu! Doar asa am reusit sa vad intr-un timp relativ scurt atatea orase, atatea locuri pe care altfel nu as fi putut in niciun caz sa le vad.
      Daca nu ati mai fost in niciun circuit pana acum, ma gandesc ca ar fi mai bine sa incepeti cu ceva mai „light”, cu Croatia. Daca va decideti sa faceti circuitul in care am fost eu, adica circuit si sejur in Insula Krk sau alt program, veti fi incantati. Va garantez. Iar daca va fi totul ok, in vacantele viitoare aveti toata viata inainte sa le faceti pe toate. Eu chiar va doresc numai vacante de vis oriunde si oricand!
      Daca mai doresti lamuriri, te rog, nu ezita sa-mi scrii. Iti voi raspunde cat pot de repede si de bine.
      Astept decizia ta, care, oricare ar fi ea, va fi cea mai buna!
      Cu prietenie,
      Ileana

      Apreciază

  6. Cred ca am fost impreuna in Turcia -Marmaris, cu ghidul Nicolau Victor.
    Fam. Negru, Braila, 07226…
    Fetita a mai crescut.

    Apreciază

    • Buna seara, se poate, parca mi-amintesc ceva. Ghidul a fost, intr-adevar cel mentionat de dv. Vacanta a fost in aug. 2009. Fetita a crescut, intr-adevar, a devenit o adevarata domnisoara. Avem bacul zilele acestea. 🙂

      Apreciază

  7. Intre timp aveti rezultatul la Bac. Bafta la facultate. Ne-am luat bilete in Marea Fugareala. O zi bunz

    Apreciază

    • Da, ne-am linistit cu bacul. Acum au inceput deja examenele pt. facultate. Multam pt. urare: sa fie!
      Bravo! Deci sa inteleg ca acum „alergati” prin Europa? Elvetia via Austria: o alegere mai mult decat excelenta: cool!!!Va urez o vacanta de vis, asa cum v-o doriti si sper sa-mi scrieti cum a fost, daca doriti si aveti putin timp. Eu ma multumesc si cu o fraza…dar muuuult mai lunga! 🙂

      Apreciază

  8. buna ileana
    am dat , intimplator,de bloug-ul tau si am ramas extrem de incintat
    initial am crezut ca este vorba de un ghid profesionist care doreste sa-si creeze un cerc larg de clienti
    sa investesti atit de mult (timp , energie ) numai in dorinta de a veni in sprijinul altor semeni , denota , dupa parerea mea ,ca este vorba de un om deosebit
    de mult am visat sa vizitez elvetia , dar nu mi-a iesit , in ciuda faptului ca locuind in „afara” nu sint chiar un amarit
    problema care ma sperie este capacitatea de a faca fata unui program infernal (km si ore in autocar ,mers mult pe jos , putine ore de somn ,etc) , avind in vedere ca sintem virstnici (65)
    intrebarea mea este , daca pe parcurs exista posibilitatea de a renunta la unele obirctive si a astepta restul grupului , fara a exista pericolul de a pierde contactul cu grupul ?
    ti-as multumi foarte mult daca ti-ai face citeva minute pentru a-mi raspunde

    Apreciază

    • Buna, Liviu si ma bucur ca ai dat, chiar si intamplator, peste blogul meu de calatorii. Sper sa-mi fii companion virtual si in alte calatorii descrise de mine aici. Cand faci ceva cu multa pasiune, timpul nu mai exista si energia curge valuri-valuri prin tine. Blogul meu se doreste a fi ca un jurnal de calatorii, in care scriu cu precadere experiente si pareri personale din vacantele mele. Scopul principal este acela de a ajuta turistii cu informatiile si opiniile mele, bineinteles uneori subiective. Stii ca fiecare vedem, simtim si intelegem diferit pentru acelasi lucru. In asta consta si frumusetea vietii. 🙂 Departe de mine ideea ca blogul meu sa fie un ghid profesionist, nu lucrez si n-am lucrat in domeniul turistic, ci sunt doar o simpla turista calatoare dar foarte pasionata si dornica pt. cunoasterea cat mai multor locuri de pe acest pamant.
      Si ca sa-ti raspund la intrebarea ta: da, poti opta pentru a renunta la vizitarea unor obiective turistice pe care, poate tu, din cvari motive nu doresti sa le vezi. Dar trebuie sa fii la ora programata si locul de intalnire stabilit de ghid atunci cand va regrupati sa plecati mai departe. Si mie mi s-a intamplat sa renunt, de ex. la vizitarea pe interior a unor castele/palate pt. ca am vrut mai mult sa ma relaxez plimbandu-ma prin gradinile lor si sa beau o cafea la o terasa. Depinde de dorintele fiecaruia. Elvetia merita vizitata nu doar o data ci ori de cate ori poti. Este o tara cu adevarat de exceptie!
      Iti doresc vacante de vis oriunde si oricand!
      Cu prietenie, Ileana

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.