Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de ileanaxperta

Din bucataria traditionala greceasca

13 comentarii


DELICIUL DINTR-O FARFURIE

E inceput de saptamana si va doresc mult spor in tot ceea ce va propuneti sa infaptuiti. Poate va dau si eu o idee…Cine stie?! M-am gandit sa facem o scurta pauza de la atatea calatorii si sa „ne distram” olecuta la gura sobei…de gatit. Ce ziceti? Vreti sa fiti alaturi de mine in bucataria traditionala greceasca? Sa simtim impreuna bucuria de a calatori in lumea fascinanta a aromelor tari, mai dulci sau mai amare, condimentate si apetisante a bunatatilor de tot felul si a unor licori ce odata incercate, nu le veti mai uita niciodata? De cate ori veti calca pe pamant elen, cu siguranta veti fi nerabdatori de “a trage pe drepta” la o taverna greceasca, de multe ori colorata in albastru si alb, culorile steagului lor national. Grecii sunt foarte patrioti. De pe drum ospatarii te vor invita zambind agale, incercand sa lege cateva cuvinte in romaneste, in dorinta lor de a te aduce la o masa pentru a te servi cat mai repede si cat mai bine.

tavernagreceasca4

Cine n-a auzit de preparatele traditionale grecesti? Sau macar de unele dintre ele? Sau poate ca multi deja au facut cunostiinta cu acestea?!…Poate ca unii de-abia descopera deliciile unei mese bogate transformata de fiecare data intr-o adevarata sarbatoare, intr-un adevarat si delicios festin gastronomic.

Grecii au un adevarat cult pentru bucataria lor. Sunt renumiti in intreaga lume pentru anumite preparate si bauturi care incanta omul, oricat de mofturos sau pretentios ar fi el. Sunt convinsa ca nu exista om pe pamant caruia sa nu-i placa ceva dintre mancarurile sau preparatele grecesti. Grecii se pare ca au o “reteta” banala, pot spune: sa mananci natural, sanatos si simplu. Bucataria lor are la baza numai produse naturale, fara stiu eu ce pretentii si gusturi sofisticate si reguli stricte de mare eticheta. Grecii stiu sa se bucure in fiece moment de fiece mancare preparata de ei, stiu sa-i satisfaca si pe ceilalti cu care-si impart bucatele traditionale, stiu simplu sa se bucure de viata si de orice moment placut, pe care-l impartaseste si cu apropiatul sau de la masa. Toate produsele le iau fie din piete direct de la producator, uneori pentru a le putea degusta sau le iau din gradina proprie; le plac numai produsele proaspete din care “creeaza” minunile gastronomice, care apoi ne incanta pe noi la papilele gustative si ne fac sa revenim de fiecare data cu incredere si placere.

Dar sa nu ma mai lungesc si sa va fac acum mare pofta de mancare. Si de ce nu? Poate va dau idei de a va prepara in aceste zile ceva bun, simplu si gustos. Din produse simple, naturale si mereu proaspete, ca, branza (feta, de ex), uleiul de masline si masline, peste, carne, multe legume si fructe, dar si multe, multe, foarte multe condimente de toate felurile, grecii realizeaza ceea ce se numeste bucataria traditionala greceasca.

Grecii nu-si incep masa principala fara o gustarica, numita mezedes, adica niste aperitive preparate din legume, fructe, carne, (inclusiv carnati, organe, sardine, etc), fructe de mare, branzeturi, amestecate dupa gust si preferinte. La acestea se poate adauga traditionala lor salata tzatziki, facuta simplu din iaurt, in general, de capra, castraveti si putin usturoi. O alta salata traditional greceasca este horiatiki, facuta din rosii, branza, ceapa, castraveti, nelipsita branza Feta, masline, stropita abundent cu ulei de masline. Un alt deliciu gastronomic este si tyropithakia, o placinta umpluta cu branza de a lor traditionala. Cine n-a auzit de mousaka, o mancare preparata din cartofi si vinete, carne tocata si sos de rosii, amestecate cu multe mirodenii, asezate in straturi si stropita cu smantana sau cu un delicios sos bechamel.

bucatariagreceasca.1bucatariagreceasca.mousakabucatariagreceasca.peste

De souvlaki ati auzit, nu?! Este un preparat traditional foarte popular in Grecia. Il veti gasi la orice taverna. Sunt frigarui din carne de porc sau pui, infasurate in felii subtiri de sunca, ceapa si uneori ardei, toate-nfipte-n bat. Pot fi si bucati simple de carne. Se servesc cu garnituri de cartofi prajiti sau orez. Cand am fost in Corfu, am mancat o specialitate insulara, numita budini. Este un carnat gros din carne de porc, extraordinar de gustos si suculent, taiat in felii si prajit, care se serveste impreuna cu un pahar de vin rosu. Kleftiko este un preparat din carne de miel marinat in suc de lamaie cu mult usturoi, gatit la cuptor. Bifteki il veti gasi cam peste tot in Grecia; este o chiftea uriasa din carne si umpluta cu branza, ceapa si ardei, pusa apoi pe gratar. Un fel de hamburger dar mult mai mare si mult mai gustos.

bucatariagreceasca.souvlakibucatariagreceasca.mielbucatariagreceasca.souvlaki1

O curiozitate pe care-am incercat-o o data a fost pastitsada, o mancare din carne de pui sau vitel, cu rosii proaspete, scortioara, ceapa, mirodenii si stropit cu vin, o amestecatura atat de reusita din atat de putine ingrediente. Pastitio este o bunaciune de mancare, realizata din taitei grosi, facuti in casa, cu sos de rosii si carne tocata peste care se toarna sos bechamel si cateva frunze de verdeata, patrunjel de obicei. Se prepara in boluri de pamant care se pun sa se coaca la cuptor. Rezultatul: un preparat excelent, l-am testat de multe ori.

bucatariagreceasca.7bucatariagreceasca.2bucatariagreceasca.puielgreco

Un alt preparat foarte cunoscut din bucataria traditionala greceasca este reprezentat de dolmadakia. Acestea sunt niste sarmalute din foi de vita umplute cu orez, multe condimente si carne de vitel. Dar se prepara si simplu, fara niciun fel de carne, doar din orez si multe ierburi aromate.

Cotletele sau lamb chops (coaste de miel) sunt un deliciu, ca si berbecutii sau mielul la protap. Ce arome!!! Cam la toate preparatele cu carne (mai putin gratarele) grecii “ametesc” bine de tot mancarurile, aruncand din abundenta vin peste ele. Deja numai de la mirosul pe care-l lasa farfuria cand ti-o pune pe masa si sucul gastric isi incepe “marea revolutie”. Normal ca si preparatele din peste sunt la mare cautare, fiind la ele acasa. Ce poate fi mai gustos si mai incantator, decat sa savurezi un peste proaspat, pregatit in atatea feluri…fie cu sos de vin, zeama de lamaie sau otet, sau sos de usturoi, asezonate cu diferite mirodenii si stropit din abundenta cu ulei de masline.

bucatariagreceasca.cotletmielbucatariagreceasca.miel1bucatariagreceasca.salatacezar

Preparatul traditional pe care il veti gasi in orice taverna sau fast-food este gyros (sau gyros pita), un sandwich din carne de pui sau de porc, fripta, cu cartofi prajiti, inele de ceapa, felii subtiri de rosii si sos de tzatziki, toate infasurate intr-o lipie; se poate servi si la farfurie, nu numai ca sandwich.

bucatariagreceasca.gyrostavernagreceasca3

bucatariagreceasca.3

Cei ce iubesc fructele de mare, au la alegere multe sortimente de mancare. Noi facem pas aici dar am vazut un fel care mi-a atras atentia. Foarte apetisant la vedere si cu un miros demential, sunt vinetele umplute cu caracatita inecate in sos de rosii. Una dintre cele mai cautate si in concluzie si gustoase combinatii o reprezinta fructele de mare cu legume, calamari, creveti, sardine, etc. Aceste specialitati le veti gasi mai mult in insule si in general se servesc cu un paharel de ouzo…ca sa mai taie greata, zic eu…In bucataria greceasca mai puteti gasi si supe din pui sau legume, o masa usoara si destul de satioasa si foarte nutritiva.

bucatariagreceasca.4tavernagreceasca7bucatariagreceasca.5

Chiar daca nu face parte din bucataria greceasca, pizza este un preparat excelent, foarte gustos, cu diferite umpluturi puse din abundenta, pe care, de asemenea il veti gasi mai peste tot. Mi-am amintit ca am mancat la Milano, deci in patria pizzelor o bucatica de pizza care nu mi-a placut deloc; saraca rau, blatul ce mai era de ea. In schimb, fiecare pizza servita oriunde in Grecia ne-a placut enorm. Nu se compara. Sigur este vorba nu doar de o reteta asa-zis traditionala, cat mai mult de constiinciozitatea cu care se pregateste, bogatia si diversitatea ingredientelor care se folosesc si, poate, si pasiunea de a gati. La taverne mai puteti comanda spaghete preparate cum doriti voi si bineinteles multe alte feluri de mancaruri.

bucatariagreceasca.pizzabucatariagreceasca.pizza1

O mancarica buna parca nu se inghite bine daca nu are si o bauturica potrivita alaturi, nu?!😉 Traditionala licoare greceasca este ouzo, un fel de lichior cu gust de menta si anason, care in combinatie cu apa devine albicios. Atentie, are o mare concentratie de alcool; de aceea cand il bei, la inceput in gura ti se pare ca te racoreste, dar dupa ce-l inghiti, zau de nu te incalzeste bine de tot. Ouzo este foarte bun de baut in “compania prietenilor buni”, asa zic grecii. O bautura populara este si Metaxa, brand prebinecunoscut, in unele localuri esti servit din partea casei, dupa ce servesti masa. Vinurile sunt foarte iubite de catre greci si nu numai, in special vinul rosu este mai popular decat cel alb. In vacanta trecuta, m-am intors din insula Zakinthos cu un set de 3 vinuri de la Fabrica Callinico, o bunatate, sa te tot delectezi aruncand pe calea gatului cu asemenea bauturica.

bauturigrecesti1bauturigrecesti2

bauturigrecestibucatariagreceasca.vinuri

Licoarea neagra, iubita atat de mult de majoritatea dintre noi, cafeaua greceasca este un deliciu ce nu trebuie sa lipseasca din “visteria” gastronomica zilnica. Servirea cafelei grecesti este un fel de ritual in Grecia, asemanator cu servitul ceaiului in Turcia. Cafeaua greceasca neagra, se prepara doar la ibric, se serveste in cescute pentru este foarte tare si aromata. In multe locuri, pe farfurioasa, alaturi de ceasca de cafea, grecul iti va ” asezona” cafeaua cu un biscut sau o prajiturica din partea casei si nelipsitul pahar cu apa. Frumos, nu?!  Bineinteles ca oriunde in Grecia veti gasi si alte sortimente de cafele, cum ar fi espresso, cafe frappe, capuccino cu arome felurite.

Ca bauturi veti mai gasi multe feluri de bere, cea traditionala fiind Mythos, din cate stiu eu; sucuri de toate neamurile, apa plata, ca la noi acasa…Oricum, sigur, oriunde in Grecia nu veti suferi de sete!🙂

bauturi.grecia.bere

tavernagreceasca6bauturi.grecia

Ei bine, dragii mei. Am mancat, am baut, acum vine randul deserturilor grecesti. Aici este o alta imparatie. La capitolul “dulciuri traditionale”, in Grecia puteti sa alegeti sa va indulciti pana la limita lesinului (de placere!) cu traditionala baclava, fie cu nuca sau alune, fie in amestec cu ciocolata. Baclavaua este „pasiunea” noastra dulce de cate ori pasim pe pamant grecesc. Nu se poate vacanta in Grecia fara baclavale…cel putin pentru noi. Dar te poti indragosi si de faimosul cataif, cu arome de fistic sau cocos. Un desert excelent si la foarte mare cautare este si inghetata. In sortimente felurite, cremoasa, gustoasa si taman buna pentru zilele toride, inghetata este un dulce de top in Grecia.

bucatariagreceasca.dulciuritavernagreceasca5bucatariagreceascadulciuri2

Tot pe pamantul grecesc veti gasi loukoumi, un rahat, intr-o mare varietate de arome, cea mai cunoscuta este cea de trandafir. Sigur veti dori sa gustati si halvaua cu nuci, alune, fistic, vanilie sau cacao, diferita putin de cea turceasca. Un deliciu dulce, foarte apreciat de copii (dar si de noi) este pasteli, un baton din cereale cu susan si miere. Mai este si pe la noi ceva asemanator dar incomparabil la gust.

Grecia este recunoscuta pentru diversitatea de fructe. Aici veti gasi un paradis al portocalelor, lamailor si bananelor, al strugurilor si smochinelor, si cu precadere oriunde veti gasi pepene rosu si galben. Grecii apreciaza foarte mult fructele pe care le si servesc la masa ca bonus, din partea casei.

Dupa atata desfrau gastronomic, in care ne-am tot fatait prin bucataria grecilor, am mancat si am baut, acum trebuie sa facem putina miscare. Deh, sa mai ardem cateva calorii. Deci la cumparaturi cu noi prin magazine sa vedem ce putem lua pentru acasa. Uleiul de masline este excelent, de calitate superioara, extravirgin si la preturi super OK; masline, la fel, de toate felurile, toate marimile, pentru toate gusturile si pretentiile. Sa ne reamintim ca Grecia este principalul producator mondial de masline. Branza Feta, da, da, luati acasa cata puteti duce si sa n-o mancati pe drum, caci nici nu se compara cu cea din Romania. Feta de aici din Grecia, este facuta dupa reteta autentica greaceasca. Branza are o consistenta mult mai cremoasa si este preparata din lapte de capra sau amestec din lapte de capra si oaie. Veti vedea singuri diferenta. Eu am vazut-o si simtit-o. La capitolul “Dulciuri” grecii se mai pot lauda pe langa baclavale si rahat si cu gemurile, marmeladele si jeleurile foarte fine, cautate in intreaga lume. Cel mai tare din parcare, pe departe, este gemul de smochine si cel din citrice (de portocale, de lamai sau lime). Mierea este un alt produs de exceptie; in Thassos am luat miere direct de la un producator, miere din mugur de pin, foarte buna si aromata, sau miere cu miez de nuca sau migdale, dupa ce-am tot gustat din toate. In Corfu, mierea locala este cea de cimbru, unica in lume, dar si cea din flori de portocali, din lavanda sau conifere.

Regatul” condimentelor, il veti gasi la multe magazine cu suveniruri, dar acolo sunt mai scumpe. Cel mai bine le cautati la magazinele specializate sau in super-marketuri. Le veti gasi din abundenta, in pachete mai mici sau mai mari, cum doriti. Am aflat ca cea mai scumpa mirodenie din lume este sofranul rosu, obtinut din staminele florii de sofran. Sunt necesare zeci de mii de flori pentru a realiza cateva grame din acest pretios condiment.

Dupa o asa masa copioasa, in care ai mancat si ai baut pe saturate, nu se poate sa nu-ti doresti sa traiesti bucuria de a calatori si de a te rasfata pret de macar cateva zile pe an undeva acolo, in Elada cea straveche. Acolo unde nu numai bucatele traditionale grecesti te vor face mai relaxat, mai fericit, mai satul si mai cunoscator. Dar si ospitalitatea si amabilitatea cu care esti intampinat si servit cu zambetul pe buze de fiecare ospatar care iti taie calea si te invita sa iei loc la taverna lui si iti pregateste calm si surazator masa. Ce poate fi mai superb decat sa te bucuri de fiecare clipa a vacantelor tale, sa savurezi la maxim fiecare moment din viata si sa aduci acasa un noian de amintiri ce nu se vor vrea uitate niciodata.

tavernagreceasca2taverna.zakitaverna.zaki1

Si daca reusim sa ajungem oriunde pe taramurile Greciei, la o taverna in mijlocul atator preparate grecesti, savurand in tihna un pahar de vin alaturi de cei dragi, admirand un senzational apus de soare, la marginea unei mari linistite si atat de albastre, acompaniati si de zumzetul in surdina al unui sirtaki, ce ne-am mai putea dori atunci?! Poate am mai spune doar atat: “Abia astept sa vina vara viitoare sa ma intorc aici !”

grecia.apus

Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie de folos.

Vacante de vis oriunde si oricand!

Articol scris de Ileana

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

13 thoughts on “Din bucataria traditionala greceasca

  1. Când e vorba de mâncare
    Vin și eu în grabă mare!
    De felul meu sunt gurmand, îmi place să mănânc sănătos și variat, dar nu exagerez cu cantitățile. Aștept să gust și din bucătăria tradițională elenă, fiindcă e foarte renumită și sănătoasă, mai ales că am văzut câteva preparate la „Cireașa de pe tort”, de pe postul PrimaTV. Imaginile tate sunt foarte atractive și m-au prins pe stomacul gol. Așadar mi-a lăsat gura apă, observând că nu lipsesc nici cartofii prăjiți!🙂

    Apreciază

    • Da, Petrutz, foarte bine faci, totul de calitate si cu masura!🙂 Si la mine cand e vorba de o mancare buna, gustoasa si nutritiva, nu mai stau pe ganduri. Iar in Grecia niciodata nu am fost dezamagita de absolut nimic privind bunatatile de acolo. Am mancat mereu cu toata increderea posibila si de fiecare data s-a dovedit ca a fost excelent, de la cadrul natural, ospitalitate pana la felurile de mancare.

      Apreciază

  2. Ce de bunatati ai adunat si ni le servesti prin pozele tale, Ileana! Sigur, le cunosc pe toate dar nu le-am mancat eu pe toate, fiindca sunt mai conservatoare:) Le-am vazut insa la sotul meu in farfurie:)

    Apreciază

  3. Ooo! Ce apetisant si ce pofta mi-ati facut sa regust gustoasele preparate grecesti caracatita, cataiful, gyrosul si souvlaki.

    Apreciază

  4. Super tare blogul ,lucruri interesante ,felicitari !

    Apreciază

  5. Cred ca mi-ar trebuii cateva zile sa pot citii tot ,dar am s-o fac cand voi fii mai libera ca acum sunt mai ocupata ,deoarece sunt f. frumoase articolele de pe acest blog ,multam de invitatie !❤
    O zi buna si fericita sa ai!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s