Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de Ileana

Berna – Splendoare printre flori si fantani (2)

8 comentarii


(CIRCUITUL  AUSTRIA – ELVETIA – continuare de  aici)

De la Turnul cu Ceas (Zytglogge) ne-am continuat periplul perpedes pentru a descoperi alte si alte comori ale Orasului Vechi. Astfel am luat calea pe eleganta Kramgasse, ce se deschide ca o carte plina cu ilustrate colorate de o frumusete adevarat elvetiana. Kramgasse leaga partea de vest cu cea de est a orasului si se continua apoi cu bulevardul Gerechtigkeitsgasse.(Aleea Justitiei).

In timpul plimbarii, ne-am intalnit cu autobuzul 12 care avea traseul pe acea strada circulata si de autoturisme. Spre marea noastra surpriza, am reusit sa ne vedem linistiti de promenada, nefiind stresati in niciun fel de soferii care circulau cu grija si la o viteza foarte redusa. Va dati seama cum…de bine ce noi ne-am tot oprit sa facem poze si sa ne bucuram de tot ce ni s-a dezvaluit in aceasta parte a orasului. M-am gandit atunci la tara mea si la soferii si pietonii pusi in aceeasi situatie…Oh, my God! 🙂

berna.kramgasse

Pe strada aceasta pavata integral cu piatra dar usor de calcat in picioare, flancata pe ambele parti de cladiri tot din piatra, in stil arhitectonic baroc, nu mai inalte de 3-4 etaje si toate cu arcade ample la parter, gasesti tot felul de magazine elegante, cu preturi pe masura. Cladirile sunt foarte asemanatoare intre ele, impecabile, cateva cu jaluzele verzi la ferestre, de unde-ti zambesc multe, multe flori rosii sau roz, asezate in jardiniere. Si in Kramgasse vei intalni esenta pura a orasului vechi, cu urme evidente ale medievalului pastrat cu sfintenie. Strada este intesata de frumuseti turistice deosebite. Una dintre acestea este Casa Memoriala Einstein, unde genialul fizician a locuit si a lucrat o perioada din viata sa.

bernacasaeinstein

De asemenea, tot pe Kramgasse se gaseste si frumoasa cladire a Conservatorului de Muzica, o alta cladire cu alura serioasa si cu arcade la parter, cu ferestre largi, cu flori si cu un grup statuar ce reprezinta dupa parerea mea, muza cu harpa, care erau lipite pe fatada.

berna.conservatorulberna.conservatorul1

Kramgasse este strada care dezveleste turistilor si alte splendori. Aici se insira mai mult decat spectaculos pot spune, cele mai multe fantani cu statui pe care le-am vazut vreodata, adunate intr-un spatiu atat de redus. Acestea sunt specifice Bernei. Fiecare in parte reprezinta, dupa parerea mea, adevarate opere de arta si acum, dupa ce le-am vazut si “live”, le-am si pozat, nu pot sa spun care mi-a placut cel mai mult.

Prima care rasare pe mijlocul strazii, cel mai aproape de Turnul cu Ceas, este Zahringerbrunnen (Fantana Zahring). Statuia reprezinta un urs in armura, cu spada si scut, care poarta stindardul fondatorului orasului, Berchtold Zahringer, dupa care a luat si numele. Fantana este proprietate culturala cu semnificatie nationala si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Fantana este imprejmuita cu multe flori ce “invioreaza” alura “razboinica” a statuii. Mi-a placut tare mult. De fapt, toate fantanile pe care aveam sa le vad si sa le si pozez, au aceeasi caracteristica: pe langa apa extrem de buna si de rece, pe langa inghesuiala de a le capta in poze cat mai artistic cu putinta (foarte greu, dat fiind hoardele disperate de turisti de toate felurile si natiile), toate fantanile sunt practic ingropate in multe flori care, spre surprinderea mea, culmea, nu am vazut pe nimeni sa le rupa…nici macar pe una!

bernafantani

La mica distanta de fantana cu ursul am intalnit-o pe a doua; aici statuia il infatiseaza pe Samson pazit de un leu aurit, stand la picioarele lui. Samsonbrunner (Fantana lui Samson) se gaseste in fata conservatorului.

berna.fantanile1

Urmatoarea fantana este mult diferita de celelalte doua. Aceasta nu are niciun fel de statuie, fara ornamente colorate, este mai simpla si de data mai recenta, realizata prin 1779. Fantana aceasta imbraca forma unui obelisc in marmura alba-gri, cu o cupa in varf. Dupa parerea mea, inspira eleganta si rafinament.

berna.fantanaobelisc1

Alte surprize specifice acestei strazi, pe langa fantanile deosebit de frumoase au fost statuile cocotate si lipite pe cateva cladiri, spre capatul lui Krammgasse. Statuile sunt montate pe niste piedestale impresionante si reprezinta breslele traditionale ale mestesugarilor din Berna: maurul cu o sulita in mana ii reprezinta pe tesatori; maimuta roz ii reprezinta pe pietrari si pe zidari, iar tamplarul cu un topor, arata pasiunea locuitorilor pentru prelucrarea lemnului. Din mersul nostru grabit, am reusit totusi sa le fac poze si le atasez impresiilor.

berna.maurulberna.maimuta1berna.dulgherul

Curand am ajuns pe o alta straduta, unde am dat de Rathaus sau primaria din Berna, una dintre cele mai importante cladiri ale orasului. Este situata pe Rathausgasse. Cladirea este veche, cam de la inceputul sec.15 si a fost ulterior refacuta si adaugita. Dar cu toate acestea este un edificiu deosebit. Intrarea se poate face urcand niste scari care se deschid de pe ambele parti ale cladirii. Intrarea este acoperita cu 2 cupole arcuite, in parti cu statui si avand deasupra un ceas mare de fatada.

berna.primaria

Vis-à-vis de cladirea primariei o alta fantana tasneste din asfalt. Ea dateaza din 1542 si este impodobita cu o statuie ce reprezinta un purtator de steag invesmantat cu armura ce sade pe un piedestal dreptunghiular din marmura alb-gri. Iar „radacina” este ingropata in alt aranjament floral deosebit dar totusi atat de banal pentru un oras precum este Berna. Am observat ca toate florile fantanilor sunt asezate la nivelul tasnitorilor. Ce frumos! Cand bem apa aceea buna si rece, sa ne incante si mirosul proaspat si inviorator al florilor…

berna.fantanaprimarieberna.piataprimariei

Langa Rathaus am reusit sa vedem o frumoasa biserica, prin arhitectura ei mai speciala. Este Biserica Sf. Petru si Pavel, cladita in anii 1858, fiind prima biserica catolica deschisa in oras de la Reforma.

berna.biserica.sfpetrusi pavelBerna.biserica.petrusipavel.interior

Plimbarea noastra a continuat pe Gerechtigkeitsgasse. Pentru a-mi reaminti tot drumul prin centrul vechi al orasului, am urmat indeaproape pozele multe facute in Berna, caci sincer, n-aveam cum sa tin minte asemenea denumiri!!! :) Cam obisnuiesc sa fac poze nu doar obiectivelor turistice cat si la tablitele cu denumirile strazilor. Asa stiu mai bine pe unde am bantuit si pot reface cu usurinta itinerariile.

berna.cladiriberna.cladiri1berna.cladirile5

Aici am intalnit o alta frumoasa fantana, numita Gerechtigkeitsbrunnen, (Fantana Justitiei), ce il reprezinta pe Berchthold al-V-lea, cu spada in mana si cu balanta dreptatii, undeva jos, la picioare. Este cel care a format orasul pe peninsula situata  pe raul Aaree. Acest fapt i-a conferit Bernei protectia  in modul natural, fiind inconjurata din 3 parti de apele raului  iar pe a patra a construit un zid lung cu un turn de aparare. Asa s-a format  „coltul de jos”, Nydegg, unde aveam sa ajungem si noi cat de curand.

berna.fantanile2

Si uite-asa, drumul ne-a dus mai departe pe o alta strada din Berna, Postgasse. Aici la parterul caselor, ascunse parca printre acele arcade ample din piatra, am intalnit cateva librarii combinate cu anticariate, cu vitrine bogate in cultura veche dar si noua. Am vazut si cateva cafenele ascunse sub arcurile cladirilor, emanand aromele proaspete de cafea aburinda impletite cu tenta clasica dar si cu liniile modernismului sofisticat, fin, rafinat. Numai o splendoare si culoare am vazut in Berna!

berna.cladirile4berna.cladirile3berna.cladiri2

Capitala Elvetiei isi dezvaluie mandra si eleganta, impresionanta sa catedrala, al carui varf se poate vedea cam din orice loc al orasului. Aceasta este Catedrala St. Vincent sau Munster. Inconjurata de cladiri in stilul caracteristic baroc, ca mai toate constructiile, in Munsterplatz, Catedrala St. Vincenz iese clar in evidenta, fiind unul dintre cele mai frumoase locasuri de cult din Europa. Construita in stil gotic, are un turn impresionant, fiind socotit cel mai inalt din Elvetia. Constructia monumentului a fost inceputa odata cu faurirea orasului, pentru prima oara fiind mentionata undeva in anii 1224. Deci, ca si orasul, si munsterul isi poarta in spate o istorie foarte bogata si mareata dar si extrem de zbuciumata. In fata catedralei am vazut o statuie ce-l reprezinta pe Moise, sugerand porunca a doua. Pacat ca la vizita noastra in Berna, catedrala era inchisa iar turnul sau era in reconditionari masive, fiind in mare parte invelit in schele si prelate.

berna.catedralastvincent1berna.bisericastvincent1

Fac o paranteza la ce am reusit sa mai vedem din turul cu autocarul. Aproape de gara centrala din Berna am vazut o constructie deosebit de frumoasa si moderna si am aflat ca acolo este Muzeul de Arte Frumoase. Pe langa alte comori de arta, fiind si gazda multor expozitii in domeniu, in acest muzeu se gaseste cea mai importanta colectie Paul Klee din lume, cu cele mai multe piese ale autorului. Dar pentru pasionati, aici se gasesc si opere ale lui Miro, Cezanne, Matisse si altii dar si lucrari ale artistilor contemporani, preferatii fiind cei elvetieni.

berna.muzeulartefrumoase1

Alt muzeu deloc de neglijat pentru turistii care poposesc mai mult timp in Berna, este si Muzeul de Istorie din Berna. Situat in Helvetiaplatz, in acest muzeu foarte mare, se gasesc colectii de arta, de la expozitii de pictura, sculpturi originale aduse de la Munster, exponate foarte vechi cu tapiterii flamande medievale dar si o impresionanta macheta cu orasul Berna a anilor 1800. De asemenea, aici mai sunt si colectii impresionante de monezi si de medalii, arme, armuri si steaguri foarte vechi.

Tot pe Helvetianplatz, aproape de Muzeul de Istorie se afla un muzeu pe care mi-ar fi placut enorm sa am timp sa-l vizitez pe indelete. Acesta este Muzeul Alpin Elvetian, dedicat in intregime naturii si culturii Alpilor Elvetieni, prezentand toate aspectele vietii in munti, intr-un fel modernist, nou si inteligent. Si ce poate fi mai frumos si mai interesant decat un astfel de muzeu, situat intr-un oras de la poalele Alpilor!…

berna.muzeulalpin1

Usor am ajuns in cea mai veche parte a orasului, Nydegg. Ghidul ne-a povestit ca in aceasta zona a fost odinioara Castelul Nydegg, care a fost distrus pe la jumatatea sec. 13. Astazi au ramas doar cateva ruine. In apropiere este o biserica interesanta datorita unui amestec arhitectural de stiluri si elemente adaugate constructiei initiale, fiind frumoasa tocmai prin aceasta mixtura foarte reusita si inedita.

Tot cascand gura in stanga si in dreapta iata-ne intr-un loc foarte vechi din Berna si cu rezonante binecunoscute. Dupa ce am admirat orasul de pe malul vestic, am trecut Nydeggbrucke, pe malul estic al raului Aare, unde se gaseste Barrengraben. Este o atractie turistica de o importanta aparte. Am aflat si de ce. Aici am vazut undeva jos, pe malul raului, un fel de habitat realizat special pentru ursi si am aflat ca acest loc se cheama Groapa Ursilor, unde sunt crescuti cativa ursi – simbolul Bernei. Acest obicei se mentine inca din sec. 16, cu realizarea acestei mini-gradini zoo doar pentru “Mosi Martinii” elvetieni. Am reusit sa vad o ursoaica, ce era separata printr-un grilaj de cei 3 ursuleti ai ei; un pui se juca bine mersi pe un canal special amenajat dar altul se uita disperat dupa mama lui, ursoaica…

berna.raulaare1berna.ursulberna.raulaareptblog

In afara acestui loc inedit din Berna, am ramas impresionata de cartierul vechi ce se intinde pe cealalta parte a raului, cu case seculare, inghesuite si mai toate la fel, cu acoperisuri din tigla rosie-maronie. Mi-a amintit de vremurile epocii medievale si totodata de orasele Croatiei, unde si acolo majoritatea cladirilor poarta acoperisurile in aceleasi culori. In Berna, raul Aare isi deseneaza singur si nestingherit  harta curgerii sale milenare, intr-o culoare de vis verde-azuriu, udand in forma de bucla cea mai mare parte din granitele vechiului oras al Bernei.

In imediata apropiere, dupa ce am trecut podul Nydegg peste Aare, am intalnit un complex, cu un restaurant dar si un mare si important centru de informare turistica. Tot in zona mai este si Rosengarten sau Gradina cu Trandafiri, care prezinta o flora bogata si foarte variata. Pacat ca nu am avut timp sa vedem si aceasta frumusete pentru ca ne astepta autocarul chiar acolo, in fata centrului de informare turistica.

bernacentrulturisticberna.raul.aaree1

La aceasta vizita, am reusit sa vad putin din Berna cea noua si mai mult din Berna cea veche. A fost o plimbare de exceptie, intr-un oras de exceptie. Am trait din plin bucuria de a calatori prin centrul sau medieval pastrat ca o carte deschisa a istoriei ce priveste de veacuri peste timp pana in zilele noastre. Si am aflat ca tot Orasul Vechi este inscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial. Aceasta include strazile vechi cu trotuarele lor acoperite de piatra, specificul arhitectural al cladirilor, cu arcadele ample si elegante, ca si fantanile cele multe decorate cu felurite si superbe statui. Toate acestea dau orasului unicitatea si renumele binecunoscute.

berna.aaree1

In concluzie, Berna este dupa parerea mea, unul dintre cele mai atractive si interesante orase europene. Este un amestec inedit de culori contemporane impletite cu tonuri medievale extrem de bine pastrate. O vizita aici, este categoric un “must see” pentru delectarea ochiului. Dar pentru placerea inimii, Berna este cu siguranta un veritabil “must feel”. Va asigur ca odata vizitata, Berna va ramane undeva acolo, in interiorul fiecaruia, in special nostalgicilor, celor iubitori de frumos, de arta, de cultura si istorie. Deci, Berna ramane un veritabil „must do!” 🙂 

Ne-am imbarcat in autocar, plecand mai departe, spre o alta tinta elvetiana unde aveam sa vad pentru prima oara in acest circuit, culmile inzapezite ale Alpilor elvetieni. Abia asteptam…Va invit in continuare sa fiti alaturi de mine si in calatoria urmatoare. Sunt convinsa ca veti ramane incantati.

Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie de folos.

Vacante de vis oriunde si oricand!

Articol scris de Ileana

SPLENDOR  WITH   FLOWERS   AND  FOUNTAINS

From the Clock Tower (Zytglogge) we continued our journey to discover many other treasures of the Old Town. So, we walked on the elegant and unique Kramgasse street, located downtown.

Kramgasse is paved with stone but easily trampled, flanked on both sides by buildings made of gray stone in the baroque architectural style, not higher than 3 floors. Houses have ample arcades downstairs, where you find all kinds of stylish shops, with high prices. Well, we were in Switzerland. The buildings are very similar to each other, with green shutters on the windows where red or pink flowers smile, placed in pots. Along Kramgasse will meet the pure essence of the Old City, with obvious signs of medieval. The place has great sights. One of these is Einstein Memorial House, where the brilliant physicist lived and worked for a period in his life. There also is the beautiful Music Conservatory, with arcades on the ground floor, large windows decorated with so much colored flowers. Here I saw a statue glued on the facade representing, I think, a muse with a harp.

Kramgasse offers much more tourist treasures. Here are strung in a spectacular way, the most fountains with statues that I have ever seen gathered in a small space. They are specific Bern, actually particular symbols, I can tell. Each one of them is, in my opinion, a true piece of art. It deserve to take pictures one by one. I did it and, truly, I cant say which one of them I liked more.

First fountain sprung in the middle of the street closest to the Clock Tower is Zahringerbrunner (Zahring Fountain). The statue represents a bear dressed in armor, sword and shield, bearing the banner of city founder, Zahringer Berchtold, taking its name. The fountain is the cultural property of national significance and is part of UNESCO World Heritage. The fountain is surrounded by flowers like a “refreshing ” warrior statue allure. I liked it very much.

Within walking distance of Zahringerbrunner, I met the second one: Samsonbrunner (Samson Fountain). This statue depicts Samson with a gilded lion at his feet. It is located in front of the conservatory building.

Next fountain is much different from the other two. It has no statue, no colorful ornaments and built recent, in 1779. The form of this fountain is like an obelisk built in white and gray marble, with a cup on top. Its inspired me elegance and refinement.

Beside the fountains, I admired beautiful statues perched and stuck on some buildings, down the road of Krammgasse. The statues are mounted on pedestals and represents the traditional guilds of craftsmen in Bern: the maur with a spear in his hand represents the weavers; pink monkey represents the stonemasons and bricklayers; and carpenter with an ax, shows passion for woodworking. No matter I always was in a hurry, I still managed to take pictures of them.

We reached soon to another street, where I met the City Hall of Bern, one of the most important buildings of city. It is situated on Rathausgasse. The building is old, built in 15th century and was subsequently rebuilt and added. The entrance can be done climbing stairs of both sides of building. The entrance is covered with two arched domes, with statues on the both sides and has a large facade clock on the top.

Another beautiful fountain “rises” up from the stone pavement in front of Rathaus. It was built in 1542 and is adorned with a statue of a man in armor with a flag that sits on a gray-white marble support.

Near Rathaus we met a beautiful church, St. Peter and Paul ‘s Church. It was built in 1858, being the first Catholic church opened in the city since the Reformation.

Our walk continued on Gerechtigkeitsgasse. A confession: to remind me all the itinerary, I followed closely my photos taken in Bern, because frankly, there was no way to remember such names! Sometimes I take pictures with the inscriptions of street names not only sightseeing. To know better where I haunted… 😉 The Justice Fountain (Gerechtigkeitsbrunnen) is located on Gerechtigkeitsgasse. 

Step by step, the road took us away in Postgasse. Here on the ground floor, of buildings, hidden among the arcade and a lot of flowers, I met libraries and antique store with rich old and new culture. Some cafes hidden on downstairs of buildings, invited us with strong flavors and fresh coffee.

Bern, capital of Switzerland unveils with pride and elegance, its impressive cathedral, whose peak can be seen in town from anywhere. This is St. Vincent Cathedral or it simple called Munster. The cathedral is located in Munsterplatz, surrounded by buildings in a typical baroque style. Cathedral St. Vincent clearly stands out as one of the most beautiful churches in Europe. Built in the Gothic style, cathedral has an impressive tower, being considered the highest in Switzerland. In front of the cathedral is a statue representing Moses, suggesting the second commandment from the Old Testament. At that time we visited Bern cathedral was closed and the tower in massive refurbishment, being mostly wrapped in scaffolding and tarpaulins.

Near the railway station of Bern, there is a very beautiful and modern building, Fine Arts Museum. Here the visitors can find the most important collection in the world by Paul Klee. For enthusiasts, here you also see paintings of Miro, Cezanne, Matisse and others but works of contemporary artists in Switzerland.

The History Museum of Bern is located in Helvetiaplatz. In this great museum, there are collections of art from painting, original sculptures, exhibits very old medieval Flemish tapestry and an impressive model of the city of Bern from the 1800s. You also can find impressive collections of coins and medals, weapons, armor and very old flags.

Close to History Museum, there is another treasure of Bern, Swiss Alpine Museum. Wow! I would have liked so much to visit it. This museum is entirely dedicated to nature and culture of the Swiss Alps, featuring all aspects of life in the mountains, in new and intelligent way. And what can be more beautiful and interesting than such a museum, in a town located on the foothills of the Alps!

Nydegg represents the oldest part of Bern. The guide told us here was once Nydegg Castle, which was destroyed in the middle of the 3rd century. Today a few ruins remained only.

Walking and walking down the streets, here we are in a very old place of Bern, very well known, situated on the eastern bank of Aare. Is about Barrengraben. It is an important tourist attraction apart and I found out why. Somewhere down on the river, there is a kind of habitat designed for bears and where live a few bears – the symbol of Bern. This custom is still kept in 16th century, by creating this mini zoo just for ” Swiss Teddy bears „. I could see a mama bear, which was separated by 3 baby bears of her. I really dont know why all this separation but I am sure there is a reason, maybe for their protection. Who knows?!..

Besides this unique place in Bern, I was impressed by the old district which lies on the other side of the river, passing Nydeggbrucke, surrounded by secular and crowded houses, almost with the same face and red roofs. It reminded me of medieval age and also of Croatian cities, where most of buildings wear red tiled roofs. In Bern, Aare River draws by itself and undisturbed its flow map, in a millennial dream in green-blue color, wetting meandering mostly of the confines of the old city in Bern.

After we crossed the bridge over the Aare Nydegg, I met a complex with a restaurant and an important tourist information center. Rosengarten or rose garden is also in this area, which features a rich and varied flora. Unfortunately we didnt have time to visit it because the bus was waiting for us in front of Touristic Center. It was time we leave Bern…

I could see just a few of new Bern and more of  the old town in Bern in my short visit here. I was so pleased! It was an exceptional ride in an exceptional city. I lived at the fullest the joy of traveling through its medieval center kept like an open book of history looking at over time the ages until today. The old town is part on the UNESCO list of World Cultural Heritage. This includes old streets with sidewalks covered by pavement, buildings made of stone, having a special architecture, with their ample and elegant arches, nice and unique fountains decorated with various and beautiful statues. Well, and a cold cool water! 

My conclusion: Bern is one of the most attractive and interesting European cities. It is a unique blend of contemporary colors combined with extremely well-preserved medieval tones. A visit here is definitely a ” must see ” for the eyes. But for the heart, Bern is a true „must feel”. Once you visited Bern, I assure it will remain somewhere, in our inner, especially to those lovers of beauty, art, culture and history.

Get on the bus, we walk away to the another Swiss destination, where I saw the snowy peaks of the Swiss Alps for the first time in that holiday. I invite you to join me in next journey. I am sure you will like it.

Thanks for the reading and I hope my travel story to be useful for you.

Dream vacation anywhere, anytime !

Article written by Ileana

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

8 gânduri despre „Berna – Splendoare printre flori si fantani (2)

  1. frumos post! multumim!

    Apreciază

  2. Elveția e o bijuterie a Europei, iar fântânile și florile dau o mai mare vitalitate locurilor pe care le admir în pozele tale foarte reușite. Mulțumesc mult și sincere felicitări! 🙂

    Apreciază

    • Asa este! Berna este o frumusete speciala europeana, cu care se mandreste Elvetia. Dar oare, care oras sau loc de pe pamant elvetian nu este o minunatie. Daca n-ar fi atat de scumpa la buzunare, sunt convinsa ca ar fi mult mai cautata, ca destinatie turistica, si de catre romani. Multumesc mult pt. aprecierile tale si sprijinul acordat intotdeauna. Cu prietenie, 🙂

      Apreciază

  3. O, da! Aici am avut parte din plin de fantani! 🙂 Fotografiile tale frumoase mi-au adus aproape o arhitectura care mi-aamintit de o parte diin Viena dar Germania de Sud, Elvetia si Austria au multe in comun. Astept peisajele elvetiene!

    Apreciază

    • Ma bucur mult ca ti-au placut si multumesc pt. apreciere. Toata zona descrisa de tine este, cred eu, cea mai frumoasa, diversificata si atragatoare din toata Europa; aici se gasesc orase cu totul deosebite, cu o istorie vasta dar si cu clipa prezentului, ca sa nu mai zic de peisajele naturale. O mare parte din peisajele elvetiene le-am atasat deja cand am scris in mare despre circuitul Austria-Elvetia.

      Apreciază

  4. Foarte frumoasa prezentare! Congratulations,dear traveler!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.