Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de Ileana

Giant’s Causeway – O incredibila intruchipare a simetriei in piatra

4 comentarii


LOCURI  UNDE  VISEZ   SA   AJUNG

Flancata de apele salbatice ale Oceanului Atlantic de Nord pe o parte si de un peisaj straniu de stanci pe de alta parte, am descoperit o lume incredibila, chiar desprinsa dintr-un vis trait pe un taram cu infatisare nepamanteasca, format din coloane uriase din bazalt. Ei bine, daca pana acum am visat la Muntele Galben  din China si la Lacul Craterului din Oregon SUA, iata ca astazi visul meu doreste a se infiripa undeva mai aproape de casa…hai-hui prin Europa, mai exact in County Antrim, pe partea de nord-est a Irlandei de Nord.

Ati auzit de Giant’s Causeway? Ei bine, este un obiectiv turistic cu cele mai uimitoare peisaje din Irlanda de Nord. Minunea naturala este inclusa pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, din anul 1986 si, privind cateva poze, m-au facut sa imi doresc sa cunosc acest teritoriu ce pare interzis omului. Dar nu este deloc asa…Daca simetria ni se pare ceva firesc in natura si o putem intalni la flori, la insecte sau chiar la blana unui frumos si fioros tigru, in geologie simetria este un fenomen rar intalnit. Acolo unde ea apare, starneste uimire si curiozitate.

diguluriasuluiIata ca la Giant’s Causeway (tradus Digul Uriasului) acest lucru este cat se poate de firesc. Aici, Natura si-a demostrat din plin geniul matematic, creand si cizeland zeci de mii de coloane din piatra, cu multe fatete, pe care le-a strans apoi laolalta aidoma unui manunchi gigantic de creioane hexagonale. Privelistea este una chiar halucinanta, care te indeamna nu doar la o visare copioasa ci te incita la maxim sa le vezi si sa cunosti indeaproape modul cum au luat nastere asemenea modele de granit dur.

diguluriasului5diguluriasului1De la departare, zona nu pare sa ascunda mare lucru, ci isi arata pasnica doar farmecele tarmului din Comitatul Antrim. Dar brusc privirile sunt atrase de un promotoriu ciudat; pornind de la baza falezei, coboara lin in mare, ca un imens tobogan. Pe moment nici nu stii ce sa crezi: sa fie doar imaginatia ta care te face sa vizualizezi un peisaj creat de calculator pentru un joc video sau e aevea?!…Si totusi, aceasta bizarerie geologica exista de circa 60 de milioane de ani. Wow!! Ce vechime!!!

Pe atunci, Europa si America de Nord erau unite si, impinse de apele Oceanului Altlantic, ele au inceput sa se departeze tot mai mult, pornind de la o falie vulcanica submarina. Astazi, Islanda se afla chiar pe aceasta falie, impreuna cu numerosii sai vulcani inca activi.

In timp, pe masura ce lava s-a deplasat in zona comitatului Antrim, a dat nastere celui mai intins platou de acest tip din Europa. Roca de bazalt topit a fost pe alocuri neobisnuit de mare si, prin solidificare fortele de contractie au fost atat de egal distribuite incat lava s-a crapat cu o precizie geometrica.diguluriasului2Astazi vedem in Giant’s Causeway coloanele de bazalt inalte de aproape 2 m. Cea mai inalta ar fi de circa 12 m si lava solidificata poate avea diametrul de pana la 28 m. Digul are latimea maxima in jur de 200 m si patrunde in mare aprox.150 m. Este format din vreo 40.000 de coloane bazaltice hexagonale dar pot avea si 4,5 sau 7 fete. Ma intreb acum: chiar a stat careva sa le numere exact? Nu conteaza atata timp cat aceasta zona este socotita una dintre minunile lumii. Chiar mi-as dori sa le vad live. Voi nu?

In decursul mileniilor, zbarerea necontenita a apelor Atlanticului si eroziunea ghetarilor au dus la cizelarea digului in forma cu care ne uimeste astazi. Fiecare coloana de bazalt este alcatuita din segmente lungi, care in timp au fost lipite unele de altele iar apoi separate de miscarile interne ale pamantului. Astazi Digul are forma unor trepte, printre care se strecoara valurile care au sapat santuri adanci de-a lungul liniei de fractura dintre segmente. Imaginea este de-a dreptul incredibila. Nu ai zice ca locul ar fi undeva pe Pamant.diguluriasului6diguluriasului3Ceturi dese invaluie in mister aceasta scara bizara. Sa fie opera unui urias irlandez?…Considerat de legende ca fiind creatia lui, Digul este, intr-adevar o opera in care Natura s-a erijat in matematician si a creat o simetrie greu de patruns, in care coloanele hexagonale sau nu, sunt riguros ordonate si strans legate intre ele. Giant’s Causeway este cea mai cunoscuta dintre structurile de bazalt de pe tarm. Mai exista si altele dincolo de Dig si in golfurile vecine, dar nicidecum asa de spectaculoase.

In decursul anilor, coloanele care formeaza lumea Giant’s Causeway au capatat diverse nume. Astfel, Orga este un grup de coloane inalte, incastrate in faleza golfului invecinat, Port Noffer. Amfiteatrul este un golf inconjurat de alte manunchiuri extraordinare de coloane bazaltice care zici ca tasnesc din apele oceanului. Tot in zona se afla si Capacul Oalei Uriasului, Jiltul Dorintelor, Regele si Nobilii sai si Sicriul. Doamne, ce mi-as dori sa le vad pe toate, sa calc pe acele trepte pana departe, in apele reci ale oceanului!diguluriasului4Giant causeway 03In nordul Irlandei, pasind curajos in valurile Altanticului, se gaseste o lume bizara, o lume de piatra lucrata minutios in forme aproape identice. Este o lume ce merita cunoscuta si, de ce nu? Este un loc la care putem visa si chiar ajunge candva. Nu credeti?! Eu sunt convinsa!

Vacante de vis oriunde si oricand!

Articol scris de Ileana

Adaptare dupa „Discoverind the wonders of world”.

Sursa foto: Internet

 

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

4 gânduri despre „Giant’s Causeway – O incredibila intruchipare a simetriei in piatra

  1. Îți doresc să-ți îndeplinești visul cât mai repede! Doar Europa e specialitatea ta și nu trebuie să pierzi ocazia de a vedea aceste locuri superbe. 🙂

    Apreciază

    • M-ai facut sa zambesc larg, draga prietene. 🙂 Europa e specialitatea mea, asa e, pt. ca mi-e mai la indemana. Dar specialitatea mea de baza este si ramane-va CALATORIA! real, visand, cum o fi, sa fie!! 🙂

      Apreciază

  2. Sa-ti ajute Dumnezeu sa-ti implinesti visul, Ileana!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.