Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de Ileana

Oslo – Cel mai mare si frumos oras din Tara Fiordurilor (2)

6 comentarii


OSLO, TE IUBESC! (continuare de aici)

Oslo este si un oras multi-cultural, nu doar cel mai mare si frumos din Tara Fiordurilor. Este plin de locuri superbe, cu multe parcuri si zone verzi, biserici, muzee si alte locuri de agrement. De exemplu, Parcul Frogner, situat in vestul orasului, este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate locuri din Oslo si chiar din Norvegia. Parcul se intinde pe o suprafata apreciabila si cuprinde Parcul Vigeland, pe care l-am mentionat in prima parte si care a fost primul nostru obiectiv turistic vizitat in Oslo. Voi scrie impresii separate despre acest obiectiv turistic, pentru ca merita o atentie speciala. In incinta parcului se gaseste Muzeul de Istorie al Orasului Oslo, care adaposteste documente importante despre istoria orasului, o serie impresionanta de picturi precum si o expozitie cu fotografii din Norvegia.

Peninsula Bygdoy situata tot in partea de vest a orasului apartine cartierului Frogner si este o zona rezidentiala, plin de verdeata, cu paduri si plaje amenajate, cu iesire la mare, deci un adevarat peisaj idilic. Este cea mai cautata zona din oras, pentru agrement si recreere. Am reusit sa vedem cat de cat aceasta parte a orasului de la oarecare distanta, cand ne-am plimbat spre capatul falezei din Aker Brygge. Ghidul ne-a povestit ca pentru a ajunge in Bygdoy se poate lua un autobuz din fata Primariei si dupa vreun sfert de ora, gata, ai ajuns la destinatie. Aici se gasesc mai multe muzee fascinante. La Muzeul Corabiilor Vikinge se pot vedea cele mai frumoase si mai bine conservate corabii vikinge foarte vechi, descoperite vreodata. Muzeul Folcloric este un muzeu in aer liber, unde va puteti delecta privind cladiri vechi, din diverse perioade istorice ale tarii, adunate din toate zonele Norvegiei. Muzeul Fram te invita in lumea explorarilor polare. Aici veti vedea nava Fram, prima ambarcatiune construita de norvegieni, care a ajuns intr-o expeditie stiintifica la Polul Nord. Muzeul Maritim Norvegian expune diferite modele de barci si documente privind arheologia marina. Mai este de vizitat si Muzeul Kon-Tiki, unde puteti admira ambarcatiuni originale din faimoasele expeditii ale exploratorului contemporan Thor Heyerdahl. In prezent, frumoasele exponate sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO. Aceasta superba zona cu atatea muzee adunate laolalta mi-a amintit de Insula Muzeelor din Berlin…Asa se intampla cand amintirile ma chinuiesc, amintirile ma rascolesc…O alta atractie turistica din Bygdoy o constituie Castelul Oscarshall. A fost construit in stil neo-gotic, la mijlocul sec. 19, pe timpul domniei regelui Oscar I al Norvegiei iar astazi castelul este resedinta de vara a familiei regale. Cat de frumos trebuie sa fie sa ai la dispozitie timp berechet si multi bani in buzunare ca sa poti vizita toate aceste locuri adunate doar intr-o singura zona a capitalei norvegiene! La o vizita viitoare, va trebui musai sa bifam si aceste obiective turistice importante pe care le detine Oslo cu o adevarata mandrie patriotica.

O alta oaza de verdeata o reprezinta Parcul Palatului Regal, situat in centrul orasului si care inconjoara intregul domeniu ce cuprinde palatul. Am reusit sa ajungem pana acolo cu scopul de a-l vizita dar…ghinion, cladirea era in reconditionari, deci inchis publicului. Am reusit sa facem doar cateva poze cu exteriorul de la oarece distanta. Palatul Regal se gaseste pe Bellevue Hill, la capatul B-dului Karl Johans, artera principala din Oslo. Palatul Regal reprezinta un simbol national al independentei Norvegiei din anul 1814, fiind una dintre cele mai importante cladiri din tara. In anul 1825 regele Karl Johans a pus piatra de temelie a palatului, urmand ca 24 de ani mai tarziu, regele Oscar I sa ii faca inaugurarea. Palatul imbratiseaza stilul neoclasic iar in interior am inteles ca adaposteste colectii impresionante de pictura, sculptura, artefacte de argint si multe alte obiecte foarte pretioase. Palatul Regal este resedinta familiei regale din Norvegia, unde au loc intalniri oficiale cu diferiti reprezentanti ai statului si totodata aici sunt gazduiti presedintii altor state cand vin cu treburi la Oslo.oslo.palatulregalAm trecut in fuga mare pe langa Gradina Botanica. Este cea mai veche din Norvegia si cuprinde o ampla colectie de plante. Aici se gaseste Muzeul Geologic. Parcul Toyen este foarte aproape de Gradina Botanica si gazduieste Muzeul Munch, in interiorul caruia veti gasi o colectie cu opere ale pictorului norvegian Edvard Munch.

Privit mai atent, Oslo detine multe file din istoria orasului, vizitand mai ales Castelul si fortareata Akershus, aflate in partea estica a portului, undeva mai sus, pe o colina. De acolo se deschide o splendida panorama a intregului port, cu toate ambarcatiunile ce acosteaza la mal dar si cu multitudinea cladirilor ce se insira ca niste perle rare de-a lungul tarmului. Fortareata Akershus este cel mai important monument al Norvegiei, ce poarta pe peretii si cararile sale inguste si pietruite, o istorie de secole. Castelul a jucat un rol esential si hotarator in istoria orasului dar si a tarii. Am mentionat cate ceva despre Akershus in prima parte a impresiilor mele, unde am scris pe scurt despre istoria orasului Oslo. Si astazi castelul continua sa-si faureasca propria istorie, fiind in centrul evenimentelor ca sediu al guvernului norvegian pentru functii oficiale si protocol.oslo.fortareataoslo.fortareata2oslo.fortareata3oslo.fortareata7 Desi Fortareata Akershus este si astazi un avanpost militarizat, ea nu mai are un rol important in apararea tarii. Din sec. 19, a devenit centru administrativ al armatei norvegiene. Intre zidurile sale, fortareata adaposteste astazi Muzeul Fortelor Armate Norvegiene, Muzeul Fortei de Rezistenta Norvegiene si un centru de informare. Fortareata este deschisa publicului intre orele 6.00-21.00. Are mai multe porti de intrare, unde sunt placute cu prezentarea cetatii si programul de functionare iarna si vara. Fortareata reprezinta un loc ideal de relaxare iar plimbarea pe aleile pietruite, printre zidurile groase de aparare, acoperite din loc in loc de copaci batrani, il duc pe vizitator departe, foarte departe in istoria orasului. De mentionat aici un lucru important: zidurile fortaretei sunt inalte si nu sunt peste tot securizate. Asa ca, mare atentie cand doriti sa va plimbati pe acolo. Oricum, fortareata este interesanta, merita de vizitat, mai ales pentru pasionatii de astfel de obiective turistice. Iar daca aveti mai mult timp la dispozitie, merita si o vizita la castel. Acolo veti admira incaperi decorate cu un mobilier de epoca impresionant, colectii de arta, tapiterii si diverse picturi. De asemenea, castelul detine si o biserica din epoca medievala, astazi fiind principala biserica militara din Norvegia, Sala Banchetelor, Mausoleul Regal si sala pentru receptii.oslo.fortareata1oslo.fortareata4oslo.fortareata5oslo.fortareata6 Dupa plimbareala prin fortareata, am coborat in vechiul oras reinoit si modern si am luat-o pe strazile incarcate de rumoarea unei zile senine de vara, deja full de oameni de toate natiile. Am reusit sa distingem pe langa localnici, si foarte multi straini: nemti, englezi dar majoritatea celor pe care i-am vazut peste tot in acest circuit (si nu numai) au fost chinezii. Astia au ajuns sa “contropeasca” turistic vorbind, toata Europa…daca nu si toata lumea. Nu am scapat deloc de ei si mai sunt si bagareti foc, abia reusesti sa faci o poza la un obiectiv turistic…ca hop si ei!  🙂

Am ajuns din nou pe B-dul Karl Johans, situat in centru si din ce am constatat noi, este cel mai aglomerat loc din oras dar si cel mai grozav. Pai e si normal, cand aici am intalnit atatea minunatii din Oslo. La Poarta Karl Johan, care mi-a dat impresia ca este buricul targului, in fata unui parc plin de culoare florala se gaseste cladirea Parlamentului (Stortinget), cu o arhitectura deosebita. Mi-a placut tare mult. Se cunoaste faptul ca Norvegia este o tara cu o monarhie constitutionala, cu un sistem de guvernare parlamentar.oslo.orasul.parlamentuloslo.orasul.parc.oslo.orasul.parc2oslo.orasulAoslo.orasulC Din acest punct al celui mai important si mare bulevard din Oslo, mi s-a deschis o splendida priveliste urbana. De-a lungul largului bulevard se intind cele mai scumpe si elegante hoteluri, printre care: Grand Hotel si Karl Johans Hotel. Cred ca cele mai multe sedii ale bancilor din intreaga lume sunt adunate tot pe aceasta strada. Multe magazine din cele mai scumpe iti fac cu ochiul si le poti vedea din mers la fel de bine privind vitrinele ce stralucesc de curatenie si de marfa expusa, de cea la buna calitate. Wow! Ramai doar cu ocheada, pentru ca sa intri si sa mai si cumperi ceva, cred ca trebuie sa porti la koroane norvegiene fara numar; nu pe cap, ci pe card sau in portofel, pentru a face fata unei partide strasnice de shopping. De asemenea pe acest bulevard din Oslo vei gasi cele mai multe cluburi, cafenele, restaurante si terase dichisite. Aici am vazut de exemplu, celebrele cafenele Christiania (iar pe cealalta parte este Christiania Teater), si barurile Friday’s, American Bar sau Hard Rock Cafe. Sunt doar cateva exemple.oslo.orasul.grandhoteloslo.orasul.karljohanhoteloslo.orasul.karljohan.magazineoslo.orasul.christianiaoslo.orasul.christianitheateroslo.orasul.fridaysbaroslo.orasul.hardrockbarPe acelasi bulevard, am ajuns curand in alt parc, Spikersuppa, dichisit cu fantani arteziene deosebite, multe aranjamente florale care mai de care mai superbe si cu locuri de recreere. De pe o latura a oazei verzi priveste mareata cladirea Teatrului National din Oslo. Aici se organizeaza o data la 2 ani Festivalul Ibsen. Vis-a-vis, intr-o cladire pe colt, cu o arhitectura eleganta si cu multe flori la balcoane, este Teater Caffeen.oslo.orasul.parc3oslo.orasulBoslo.orasul.teatrulnationaloslo.orasul.parc1oslo.orasulD Incet, incet, pasii ne-au condus in alta zona a orasului, cotropita de o altfel de frumusete urbana: aici ne-au “invadat” cladirile inalte, zvelte, cu arhitecturi indraznete, ce poarta amprenta unui prezent stralucitor si modern, ce reflecta o viata foarte buna si imbelsugata, fara grija zilei de maine. Localizata in Piata Stotervet, nu prea departe de Piata Karl Johans, printre sticla si betoane, Catedrala din Oslo strabate secolele, prin alura sa semeata si neinfricata. Am vizitat-o si am ramas catva timp acolo, stand pe o banca de lemn, invaluite intr-o muzica de orga dumnezeiasca ce razbatea in surdina. Acel moment de respiro a venit ca o binecuvantare; ne-a linistit atat de mult de tumultul si emotiile traite pana atunci. A fost un moment de care chiar am avut nevoie, pentru a ne recapata puterile si a intelege ca nu ne aflam acolo intamplator, ci ca sa simtim imensa bucurie de a calatori atat de departe de casa si de problemele cotidiene de zi cu zi. Eram atunci, in acele clipe undeva in nordul Europei, tocmai la Oslo!oslo.orasul.catedralaoslo.orasul.catedralaexterior

Catedrala din Oslo are o dubla functie: reprezinta principala biserica pentru episcopia bisericii din Norvegia si este biserica de parohie pentru orasul Oslo. A fost ridicata pe ramasitele unei biserici baroce sub forma de cruce, in a doua jumatate a sec. 12, de catre regele Sigurt I al Norvegiei. Catedrala din Oslo are o semnificatie istorica deosebita si foarte importanta, fiind prima biserica din Norvegia. Catedrala merita vizitata in primul rand pentru vitraliile sale unice, realizate de Emanuel Vigeland, fratele renumitului sculptor Gustav Vigeland, cel care a construit parcul. Altarul este o adevarata opera de arta autentica iar pictura cu Cina cea de Taina si Crucifixul sunt simboluri ale bisericii. In catedrala se tin ocazional concerte religioase.oslo.orasul.catedrala1oslo.orasul.catedrala2oslo.orasul.catedrala3Era deja dupa-amiaza tarzie si dupa tihna in biserica, am pornit mai departe hai-hui prin orasul ce devenise un autentic furnicar. Privind in stanga si-n dreapta si tot facand poze la greu, am distins un alt hotel impozant, Clarion Hotel Royal Christiania si la mica distanta este un imens mall, Oslo City Shopping si hotelul zgarie-nori Raddison Blue Plaza. Apoi am ajuns in Gara Centrala din Oslo iar vis-a vis este marele Rica Oslo Hotel. Peste apa marii, care patrunde adanc prin aceasta parte a orasului, ca o pata de culoare alba, stralucea in soarele amiezii, in contrast cu albastrul marii si al cerului, o constructie mare, cu o arhitectura futurista, de ultima ora. Ulterior am aflat ca acolo se gaseste Opera House, socotit cel mai bun proiect arhitectural din Europa.oslo.orasulEoslo.orasulFoslo.orasulGoslo.orasulHoslo.orasulJoslo.orasul.Ioslo.orasul.K.oslo.orasulMoslo.orasulOoslo.orasulNoslo.orasulPoslo.orasulR Privind spre turnurile Primariei, reperul principal al orasului, am luat-o apoi pe strada ce serpuieste de-a lungul malului apei pana in apropierea portului, vazand de jos de aceasta data, si mergand paralel cu o parte din zidurile inalte si groase ale fortaretei cocotate pe colina. Din acel punct se vede perfect splendidul arc de cerc pe care-l face tarmul marii impreuna cu portul si toate cladirile insirate de-a lungul falezei, pe care noi deja le vazusem de dimineata. Ne-am oprit undeva tot in port, de unde am admirat si cealalta fata a primariei, decorata cu statui, in timp ce am savurat o cafea si o inghetata excelenta. La ora stabilita ne-am intors in parcarea din fata primariei, pentru a ne intoarce la hotel. Ce ne-am fi dorit sa mai avem timp pentru a lua un vaporas care sa ne plimbe printre insulitele din imprejurimi si, poate sa vedem si cateva fiorduri din apropierea orasului…sau macar sa dam o „raita” prin Oslofjiord! Dar cate poti face si vedea doar intr-o zi?!…oslo.fortareata.exterioroslo.fortareata.ext.oslo.orasuldepefalezaoslo.primaria.fatada.spateToate bune si frumoase in capitala norvegiana! Am trait o zi memorabila, atat de relaxanta si de placuta. Dupa toate cele vazute, simtite si cunoscute, cel putin in acele momente Oslo a trecut in „the top of the list” al oraselor vizitate de noi pana atunci. Ne-am indragostit de Oslo, cel mai frumos si mare oras din Tara Fiordurilor. Inca o data ne-am dat seama ca eram in locul cel mai indepartat de casa dar in acelasi timp acel loc l-am simtit atat de aproape de inimile nostre. In urmatoarea zi am parasit Oslo cu dorinta fierbinte de a reveni acolo oricand…dar cat mai repede sa fie!  🙂 

De stiut ca Oslo se afla pe primul loc in topul capitalelor europene cele mai scumpe. Am simtit-o pe pielea noastra insa merita pe deplin si inca pe-atat! 🙂 Iubitul meu Oslo se afla pe locul 4 (dupa Tokyo, Osaka si Sydney) intr-un top al celor mai scumpe orase din lume. Cu toate acestea, Oslo ramane o destinatie cautata de turistii iubitori de spectacolul unui oras nu prea mare ca suprafata, dar enorm de generos in locuri inedite, frumos si atractiv in tot ceea ce reuseste sa ofere tuturor.

Iubesc Oslo pentru simplul fapt ca mi-a placut enorm de mult: este un oras care pe mine m-a fascinat prin tot ceea ce am vazut si cunoscut; este un oras curat si pasnic in ceea ce priveste nebunia strazilor; este un oras in care armonia si totodata diversitatea canta brat la brat cu veselia culorilor de tot felul, ce razbat din orice loc pe care l-am vizitat. Iubesc Oslo pur si simplu pentru ca pret de cateva ore m-a facut sa exist intr-o lume de oameni simpatici si surazatori, pentru ca m-am simtit atat de bine in lumea lor civilizata si nesperat de calda la suflet…in pofida vremii mai reci specifica zonei. Iubesc Oslo pentru ca in cele cateva ore petrecute acolo m-am simtit atat de fericita si m-am bucurat la maxim de fiecare clipa. Pur si simplu si firesc: Oslo, te iubesc! 🙂 Va recomand sa vizitati acest oras european nordic, sa-l gustati si sa-l intelegeti asa cum este el si cu tot ce va daruieste. Poate va avea acelasi efect si in inimile voastre.

Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie cat mai de folos.

Vacante de vis oriunde si oricand!

Articol scris de Ileana

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

6 gânduri despre „Oslo – Cel mai mare si frumos oras din Tara Fiordurilor (2)

  1. Foarte multe obiective turistice într-un dingur oraș, care de care mai interesante, frumoase și deosebite. Ca să le vizitezi pe toate, chiar că ai nevoie de o planificare riguroasă și mult timp, pentru că fiecare are povestea și zestrea lui.
    Un sfărșit de săptămână benefic, îți doresc, Ileana! 🙂

    Apreciază

    • Oslo este, intr-adevar un oras care ascunde multe comori ce merita descoperite. Imi doresc sa petrec acolo cateva zile, pt. a reusi sa le cunosc pe toate. Dar si pt. a face croaziere prin imprejurimi, care pt. mine reprezinta o placere „must feel”, cat si pt. a ma delecta prin parcuri, pe la terase si chiar sa fac terapia mult visata de femei, accea prin shopping. 🙂
      Un week-end de poveste iti doresc!

      Apreciază

  2. Bănuiesc că aceste frumoase descrieri și imagini (ca și din celelalte articole) se vor concretiza într-o carte – Jurnal sau Memorii din călătorii, oportunitate de care să se bucure mai multă lume. Mulțumiri pentru acest momente plăcute și interesante. Toate cele bune !

    Apreciază

    • Multumesc mult de tot pt. aprecieri. Inseamna cel mai mult pt. mine, este recompensa cea mai de pret, ca ceea ce scriu sa placa cititorului si sa ii fie deopotriva si de folos. Mi s-a mai spus de multe ori ca ar fi indicat sa-mi adun laolalta impresiile din vacante intr-o carte de calatorii dar…de la vis pana la implinirea lui e o cale tare lunga. Bineinteles ca-mi doresc tare mult dar trebuie sa ai ceva legaturi si relatii, ca sa nu mai zic de altele… De aceea am hotarat sa-mi fac acest blog si aici sa-mi scriu povestile de calatorie, ca intr-un fel de jurnal. Scrisul este pasiunea mea, alaturi de muzica; le fac cu toata daruirea si le dedic tot timpul meu liber. Te astept sa ma insotesti in calatoriile mele ori de cate ori vei dori. Eu sunt aici! 🙂
      Numai bine si un week-end dupa dorinta inimii!

      Apreciat de 1 persoană

  3. Felicitări pentru articol! Informații interesante și necesare pentru o călătorie la Oslo. Eu sunt atrasă ca un magnet de Norvegia și sper să reușesc să organizez o vacanță pe acolo. Spor la scris și la călătorit! 🙂

    Apreciază

    • Multumesc frumos pt. apreciere si pt. ca ai poposit pe blogul calatoriilor mele. Incerc pe cat pot sa dau cat mai multe informatii despre locurile pe care le vizitez si sa-mi „amprentez” impresiile cu pareri si trari personale. Norvegia este cea mai spectaculoasa tara scandinava, dupa parerea mea. Merita, daca poti, sa vizitezi cat mai multe locuri din Tara Fiordurilor. Eu am facut atunci un circuit cultural si-mi doresc sa revin in Tarile Scandinave pt. a vizita fiordurile, muntii, etc.
      Iti doresc sa-ti implinesti visul de a-ti petrece o vacanta in Norvegia. Si, de ce nu? orice vis! 🙂 Numai bine si te astept si alte dati in calatoriile mele virtuale, daca iti mai face placere. Cu drag!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.