Bucuria de a calatori

Impresii din vacantele traite si povestite de Ileana

MÜNSTER – Nici ploaia cea sacaitoare nu ne-a stat in cale!

3 comentarii


(Continuare de aici )

Prima zi plina din mini-vacanta mea la Enschede, am dedicat-o in intregime unei plimbari la vecinii din estul Olandei…Si unde mai exact? In orasul Münster. Asa ca, dupa micul dejun, impreuna cu fiica mea, am luat trenul din gara centrala din Enschede, am trecut imediat granita dintre Olanda si Germania si in scurt timp iata-ne in gara centrala din Münster. Nici ploaia cea sacaitoare cu care ne-a intampinat orasul, nu ne-a stat in cale de a ne plimba si cunoaste inca un orasel de provincie din Germania cea incantatoare. Si pe parcurs am constatat cu bucurie ca si pe ploaie, Münster are farmecul sau aparte, cu al sau parfum inconfundabil de oras german vechi si totusi mereu reinoit.Münster este situat in nordul landului Renania de Nord-Westfalia din Germania, de-a lungul micului rau Munster-Aa si pe canalul Dortmund-Ems, la nord-est de Essen. Si la doar aprox. 60 km de Enschede. Tocmai de aceea, am ales sa il vizitam.
Undeva candva, in ultima decada a secolului 8, Carol cel Mare a infiintat aici o manastire care a dat si numele orasului. Totodata, in anul 799 s-a infiintat Episcopia de Münster, avand sediul principal in acea manastire. In perioada medievala, Münster a fost un important centru economic, comercial si religios din partea de vest a Germaniei. Pozitia favorabila a orasului, la intersectia rutelor comerciale pe distante lungi și comertul său cu lana cu Anglia i-au dat o importanta economica timpurie și au contribuit la pozitia sa influenta în Liga Hanseatica în secolele 13 si 14. In secolul 19 s-a transformat intr-un important oras industrial. Dar bombardamentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial au distrus orasul aproape in totalitate. Usor, usor, Münster a renascut, ca toate orasele din Germania afectate serios in urma razboiului si a redevenit un centru economic dinamic si puternic, cu institutii de cercetare ultramoderne. De asemenea, la Münster functioneaza un important centrul universitar, Universitatea Westfalica Wilhelm, fondata la inceputul secolului 20.
Münster ni s-a deschis generos, precum o carte super-interesanta, cu povesti de istorie straveche dar si cu multe alte povesti actuale. In ciuda vremii gri si ploioase, ne-am bucurat nespus de plimbarea noastra, reusind sa cuprindem cat mai mult din oras.
Bineinteles ca am ales sa vedem Old Town, partea veche si cea mai interesanta din oras. Dupa ce a castigat un premiu pentru cea mai buna calitate a vietii din lume, Münster gazduieste cladiri care pot spune povesti legendare din trecutul sau. Si unde le poti asculta cel mai bine, in tacere si cum? In centrul sau istoric, privind in jurul tau si deschizandu-ti mintea si inima.
Astfel, curand am ajuns in Prinzipalmarkt, zona centrala din Münster. Reprezinta o bucata importanta de istorie vie a orasului, care ne spune povesti din Evul Mediu, despre Liga Hanseatica si vechile familii de negustori care isi desfasurau aici afacerile. Si o fac si astazi…dar in felul lor, mereu in pas cu vremurile contemporane!In Prinzipalmarkt am asistat la spectacolul fascinant al orasului, fiind imbratisate de decorul extraordinar de fermecator al pietii, realizat de cele 48 de cladiri insirate intr-un joc placut de culori, cu frontoane, multe dintre ele unite prin arcade mai ample sau mai timide. Nici una dintre cladiri nu este la fel dar ce le uneste este arhitectura specifica germana, ce combina elemente distincte de la fiecare in parte si, totodata formand un intreg atat de atractiv. Iar pe acea ploaie, cladirile parca ieseau si mai mult in evidenta, stralucind pur si simplu. Cred ca acestea reprezinta partea cea mai frumoasa si viu colorata din oras…parerea mea, bineinteles. 🙂 Oricum, urma sa descoperim si alte locuri care merita interes. Iar stradutele adiacente care converg in piata centrala, flancate de acele case, ni s-au parut atat de atractive. Totodata, pentru impatimitii cumparaturilor de lux si nu numai, Salzstrasse, cea mai veche strada comerciala din Münster, poate fi raiul pe pamant. Totodata, de-a lungul pietii si pe strazile ce se rasfrang aici, se gasesc multe alte magazine, restaurante si cafenele, unde chiar am poposit la un moment dat, sa ne potolim olecuta foamea…Piata centrala reprezinta centrul economic si politic al orasului si este bogata in traditie. In imediata apropiere se gasesc multe edificii importante, precum cladirea primariei cu Sala Pacii, o cladire baroca superba, ridicata in sec. 14. Se poate vizita contra cost iar cel mai important punct il constituie sala in care s-a semnat Tratatul de pace de la Westfalia. Tot aici se disting Palatul Erbdrostenhof, Biserica Dominicana si Biserica Sf. Clement, toate fiind la cativa pasi de miezul orasului, precum si Muzeul Picasso.In Prinzipalmarkt se deapana o mare parte a vietii orasului: aici sunt primiti oaspetii statului, se tin tot felul de evenimente cultural-educative. Este cel mai frecventabil si viu loc, unde oamenii se aduna si/sau se plimba, fac cumparaturi, ies la o terasa, se bucura de viata. Nu doar localnicii din Münster considera Prinzipalmarkt una dintre cele mai frumoase piete din Germania. În anul 2006, orasul a obținut locul al patrulea în filmul ZDF „Unsere Besten – Die Lieblingsorte der Deutschen” („Cele mai bune locuri preferate ale germanilor”).
Centrul orasului este dominat de turnul inalt cu ceas al Bisericii Sf. Lambert, ridicata in stil gotic. Piatra neagra creaza un contrast puternic cu nuantele de gri si bej deschis ale celorlalte cladiri din jur. Tocmai acest contrast ii scoate mult in evidenta frumusetea si maretia. Biserica Sf. Lambert este o biserica romano-catolica dedicată lui Lambert de Maastricht. Clădirea actuala reprezinta cel mai semnificativ exemplu de arhitectura gotica tarzie din Westfalia. Se afla în partea de nord a Prinzipalmarkt.In imediata apropiere se gaseste Domplatz – Piata Domului din Münster . Este o piata larga, unde si aici au loc evenimente in aer liber. Dar in primul rand, aici, in zilele de miercuri si sambata se desfasoara o mare piata de desfacere a produselor controlate biologic si a produselor locale, precum si o piata de flori. In Domplatz se gaseste si un spatiu generos dedicat autoturismelor, pentru a mai atenua din deficitul parcarilor din zona centrala a orasului. De asemenea, de mentionat este si faptul ca in Münster am vazut multe locuri de parcare a bicicletelor, acestea fiind mijlocul de transport preferat al localnicilor dar si al turistilor. Chiar si pe ploaie am vazut oameni calare pe bicle…Bravo lor!In Domplatz troneaza Domul din Munster sau St. Paulus Dom (Catedrala Sf. Paul), pe care, bineinteles ca am vizitat-o si noi. Nu doar pentru a ne mai linisti putin de vantul si picurii reci de ploaie, care mi-au dat umbrela peste cap de cateva ori dar chiar merita vizitat un astfel de lacas sfant. Catedrala este mareata, pur si simplu. Domul din Münster este catedrala Episcopiei Catolice de Münster din Germania si este inchinata Sf. Paul. Se numara printre cele mai importante si semnificative cladiri bisericesti din Münster si, alaturi de cladirea primariei, reprezinta unul dintre simbolurile orasului.Toata zona centrala din Münster este foarte ofertanta din punct de vedere turistic. Merita si o scurta plimbarica pe aleile inguste si intortocheate din jurul Bisericii Überwasserkirche, o alta biserica importanta din oras, dedicata Sf.Maria, care, in opinia mea, alaturi de toate celelalte cladiri, reprezinta atractii deosebite din aceasta parte a orasului.  La sud de Domplatz se află sediul Münster Bezirksregierung, o filiala a lui Deutsche Post, cateva cafenele și Westfälisches Museum für Kunst und Kulturgeschichte (Muzeul de Artă și Istorie Culturală din Westfalia), pe care am reusit sa il vizitam si noi. Foarte interesanta incursiunea in arta si istoria orasului si nu numai…Am dedicat suficient timp acestui obiectiv turistic deloc de neglijat. Il recomand!Pe latura de vest, Domplatz este marginit de Fürstenberghaus al Universitatii din Münster, in partea de vest, de spatele magazinelor de pe Prinzipalmarkt si de cladirea vechii filiale Reichsbank, care acum găzduieste birourile Bezirksregierung. (Guvernul Districtual).
Frumosul oras Münster are si o fata contemporana, prin cladirile sale moderne notabile, precum cladirea Staatliche Handelskammer (Camera de Comert de Stat), birourile administrative municipale, teatrul, gara si Sala Munsterland. De asemenea, orasul detine mai multe muzee culturale si stiintifice, precum Muzeul de Stat de Arta si Istorie Culturala, despre care am mentionat mai sus, Muzeul de Stat Westfalian de Istorie Naturala precum si diverse institute tehnice si de cercetare, cum este Institutul Max Planck pentru Biomedicina Moleculara si scoli de arta. Münster are si o centura verde, concretizata prin parcuri umbroase situate de-a lungul albiilor celor doua rauri, acolo unde odinioara se ridicau zidurile orasului. Münster detine si o gradina zoologica municipala pe care tare mult am fi dorit sa o vedem. Dar ce sa faci in doar cateva ore a unei zile cand soarele se retrage la culcus destul de repede iar noi trebuie sa luam trenul pentru a ne intoarce in Enschede?!…
Una peste alta, cu toata ziua ploioasa, cu scurte pauze, am reusit sa vedem cele mai importante si atractive locuri din Münster. Nu ne-am mai mirat deloc sa vedem orasul frematand de oameni pe biciclete sau pe jos. Am intalnit multi tineri, fiind si un oras universitar.
Münster este astazi un oras cosmopolit, tineresc si mandru de istoria sa de peste 1200 de ani, ce isi poarta peste timp trecutul impletit atat de frumos cu sarmul unui prezent tineresc, privind increzator in viitor. Fie ca resedinta episcopala, ca membru al Ligii Hanseatice sau ca oras universitar, Münster a jucat intotdeauna un rol important pentru aceasta regiune si nu numai. Iar in cartea de istorie a lumii, el s-a inscris ca Oras al Păcii Westfalice. Am citit undeva ca pentru multi oameni, Münster ar fi cel mai frumos oras din Germania, fiind ales „orasul cel mai demn de a trai din lume”. Indiferent cum ar fi catalogat, mie si fiicei mele ne-a placut mult Münster nu doar pentru obiectivele turistice vazute ci si pentru atmosfera linistita, calma si curata care ne-a invaluit din toate partile. Am intalnit o comunitate care isi mentine vie istoria, isi respecta inaintasii si fiecare locsor din oras, cu case, biserici si multe alte locuri iti spun povestile lor. Tu, ca si calator, trebuie doar sa le asculti…si apoi sa le intelegi.Timpul a trecut in zborul sau neabatut, deja se inserase iar noi a trebuit sa luam calea spre gara si sa ne intoarcem in Enschede. Trecuse deja prima mea zi turistica plina din mini-vacanta din Olanda si traisem bucuria de a calatori chiar si printre picurii de  ploaie pe pamant german. 🙂 In zilele urmatoare, cum era si firesc, au urmat destinatii din frumoasa cu pletele olandeze…Dar pana atunci insa…
Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie cat mai de folos cand/daca pasii va vor duce la Münster, chiar si pe o ploaie sacaitoare sau pe o vreme cu soare, in orasul german incantator situat la granita de vest cu Olanda.
Vacante de vis oriunde si oricand!
Articol scris de Ileana

Autor: ileanaxperta

I am a cheerful and optimistic person. I love music and dance, I like to write a lot but the most of all I adore traveling and run away in my holidays! :)

3 gânduri despre „MÜNSTER – Nici ploaia cea sacaitoare nu ne-a stat in cale!

  1. Dacă pe timp de ploaie și vânt ne-ai fermecat cu o descriere atât de atractivă a orașului Munster, e clar că trebuie neapărat văzut și simțit, așa cum ați făcut-o voi. Sunt clădiri mărețe și obiective impresionante care contribuie la titulatura de cel mai frumos oraș al Germaniei și cel mai bun loc de trăit. Mi-a atras atenția și mașina aceea de epocă pe care ai prins-o în poză. Mulțumesc pentru încă o călătorie în care eu n-am fost udat nici măcar de o picătură de ploaie, dragă prietenă! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Munster este inca un oras de provincie din Germania care chiar merita vazut si cunoscut. De altfel, toate orasele acestei tari merita! Nu am fost la Hanovra si nici la Stuttgard si tare mult mi-as dori sa le vad…Stiu eu cand? Trag sperante…inca! 😉 Sanatate si pace sa fie! Multam fain si eu pt. citirea articolului, comentariu si apreciere. Sa ne auzim sanatosi si sa scriem cu mult spor, prieten drag! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: APELDOORN – O vizită regală la Paleis Het Loo și o mini-plimbare prin oraș | Bucuria de a calatori

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.